Майки сигнализират: София гъмжи от кърлежи! Общината не косѝ!

Майки сигнализират: София гъмжи от кърлежи! Общината не косѝ!

Столичните паркове и градинки „пламнаха“ от нашествие на кърлежи!
Това алармират притеснени родители в няколко фейсбук групи, показа справка на ТВМЕДИА. След дъждовете през миналата седмица тревата бързо избуя, а високата трева става дом на паякообразните акари.

„Пазете децата си, в нашата градинка е пълно с кърлежи, а както знаем те носят всякакви зарази“, пише Маринела Стойнева в групата „Кв. Гео Милев, Слатина, Редута“. Майката споделя, че детето й е ухапано от кърлеж и веднага са посетили „Пирогов“, за да го извадят. На детето са направени и лабораторни тестове за Лаймска болест, която е много опасна за здравето.

От Столична община започнаха косенето едва от днес, показа проверка на ТВМЕДИА, при това не навсякъде, а само в определени райони.
Следобяд времето ще се заоблачи и се очакват нови валежи, което допълнително ще възпрепятства работата на косачите от Общината.

„30% от кърлежите носят заразата на Лаймската болест. Признаците са възпалено гърло, треска, депресия. Лаймската болест е инфекциозно заболяване, причинено от поне 3 вида бактерии“, казват лекарите от Детска инфекциозна болница.

При ненавременно лекуване с антибиотици инфекцията удря сърдечно-съдовата система, нервната система, както и ставите и лимфите. Медиците предупреждават децата да бъдат внимателно преглеждани от родителите си след всяка разходка в парка.

Автор: Димана Дойчинова