Майката на д-р Мангъров е на 101 години

Майката на д-р Мангъров е на 101 години

Майката на известния педиатър и специалист по инфекциозни болести д-р Атанас Мангъров е на 101 години. Той припомни този любопитен факт с интересна снимка.

В семейна атмосфера са заснети малката Емилиана и баба Елена. Момиченцето е на 1 годинка, а възрастната дама – на 101.
Най-вероятно Емилиана е внучката на д-р Мангъров и правнучка на баба Еми. Двете имат точно 1 век разлика.

По време на ковид пандемията д-р Мангъров заяви с категоричност, че няма да ваксинира родителката си с ваксините срещу коронавирусната инфекция. Той е последователен в мнението си, че те не са клинично изпитани по реда и затова няма да постави и на себе си такава.

Наскоро д-р Мангъров отново припомни, че не е „антиваксър“. Педиатърът каза, че в момента в страната има бум на Варицела. Срещу шарката има ваксина, която е препоръчителна, както за деца, така и за възрастни, които в миналото не са изкарали инфекциозната болест.

„Ваксинирайте децата си и за Хепатит А (жълтеница, бел. ред.). Морето ни прилича на отходна тръба, в която се изливат фекални реки“, съветва инфекционистът.

Варицелата може да протече тежко при възрастни хора, които не са я изкарали в детството си, припомнят и други колеги инфекционисти. Лекарите предупреждават, че рискът за развиване на Херпес Зостер нараства с годините.

Докторите препоръчват конкретната ваксина срещу шарката, за да се избегнат куп усложнения при пациентите.