Лидия Шулева: Бюджет с 3% дефицит е възможен

Лидия Шулева: Бюджет с 3% дефицит е възможен

Възможен е бюджет с дефицит до 3% и без вдигане на данъци. Тази позиция изрази пред БиТиВи Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика. По мнението й има резерви това да се случи.

Намалените ДДС ставки могат да се върнат на 20%, предлага Шулева. 660 000 пенсионери са под линията на бедността, но ако пенсиите се увеличат по Швейцарското правило, тази цифра ще намалее на половина, според Шулева. Не можем да държим толкова хора под линията на бедността, смята тя и допълни, че от 2008 година пенсиите не са осъвременявани по правилния начин. По думите й трябва да се определи кръгът на енергийно бедните и кой трябва да получава помощ.

Васил Велев от АИКБ смята, че трябва да се намалят разходите. Трябва да се има предвид, че икономиката върви надолу, предупреди той. Едва през четвъртото тримесечие на годината може да се очаква някакъв растеж. Разходите за пенсии ще бъдат с 92% повече спрямо 2019 г. Според Велев не е това начинът да се борим с бедността,а пенсиите трябва да са такива, какъвто е осигурителният принос. Цената на енергията трябва да е еднаква за всички, според него.

Икономистът Евгений Кънев поясни, че след неконтролирано управление се налага да правим бюджет в средата на годината. През инвестиции най-лесно се управлява бюджетния дефицит. Има много слабости в пенсионния модел, според него, но не можем да поддържаме толкова ниски пенсии. Реалистично е до края на годината инфлацията да падне до 7%.