Лев Инс: Няма пробив това е фалшива новина

Лев Инс: Няма пробив това е фалшива новина

Атаката е следствие на едно от основните бизнес направления – киберсигурността, посочват от застрахователя

Във връзка с публично тиражираната информация за пробив в системите на ЗК „Лев Инс” АД, от дружеството категорично заявиха, че такъв няма.

В официално съобщение от застрахователната компания посочват, че преди броени дни одит на PwC Израел е потвърдил отличното ниво на информационна сигурност на компанията.

От „Лев Инс” заявяват, че цитираните данни, като номера на лични карти, не се събират при сключването на каквато и да била застраховка в дружеството. Оттам са озадачени, че сред цитираните данни фигурират такива на малки деца и хора, родени преди повече от 100 години, които не биха могли да бъдат клиенти на компанията.

Застрахователят определи изнесената информация като фалшива.

„Тази атака срещу ЗК „Лев Инс” АД е следствие на едно от нашите основни бизнес направления, а именно киберсигурността. Нашите действия в последните години доведоха до повишаване нивото на киберсигурността на множество компании и институции, както и до разкриване самоличността на лицето, наричащо себе Емил Кюлев.

Доказателства за противозаконните действия на хакера, както и данни за неговата самоличност, са предоставени на правоохранителните органи още преди година. Днешната злонамерена атака срещу лидера на българския застрахователен пазар е отчаян опит за отмъщение. За жалост, този акт на тероризъм цели да създаде масов страх сред повече от 2,5 милиона български граждани и клиенти на компанията“, се казва в оповестената от застрахователя информация.

Повод за отговора на застрахователното дружество е публикация в „Капитал“, според която лични данни на 2,25 милиона души са били изпратени до редакционната поща на изданието, като автор е хакер, ползващ псевдонима „Емил Кюлев“. Хакерът твърди, че данните са добити чрез пробив в системата на „Лев инс“.

Изпълнителният директор на „Лев инс“ Павел Димитров отрече пред БНР данните, които се разпространяват в публичното пространство, да са свързани по някакъв начин с компанията. „Мога категорично да заявя, че теч на данни няма. Въпросните данни отдавна циркулират в медийното пространство.

Те са част от т.нар. тъмна мрежа. … Проверихме лица, които са клиенти на нашата компания, те не фигурират в тази база, а такива, които не са наши клиенти – фигурират в тази база. Лицето, което публикува въпросните данни, не за първи път се опитва да пробие нашата мрежа. Преди година и половина това лице беше разкрито и в момента, когато разкрихме самоличността му, той започна да се укрива в чужбина“, посочи Димитров и окачестви акцията на хакера като „отмъщение заради разкритата му самоличност“.