Днес Ламбо трябваше да навърши 80

Днес Ламбо трябваше да навърши 80

На този ден великия Стефан Данаилов – Ламбо трябваше да навъши 80 години. Кулминацията на честването от рождението на Стефан Данаилов е днес. Известни артисти и певци ще се включат в спектакъла тази вечер в Народния театър „Иван Вазов“, а Българското национално радио медиен партньор.

По обяд бъде открита изложба с непоказвани фотографии на Данаилов в градската градина, а в кино „Одеон“ започва излъчването на филми на тема „Партньорките на Стефан Данаилов“, сред които „От нищо нещо“, „Търновската царица“, „Князът“.

Студенти и приятели на Стефан Данаилов ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от документалния филм на журналиста Георги Тошев, откъси от записи с гласа на актьора, предоставени от Златния фонд на БНР.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи на сцената поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

Режисьор на спектакъла тази вечер „Стефан Данаилов на 80: Години любов“ е племенницата на актьора Росица Обрешкова.

„Този спектакъл го правя с много притеснение, много вълнение, тъй като Стефан го няма да ми каже – това да, това не. Най-важното, което искам в същност да чуят зрителите е негови послания, които са през творчески актове – това, което намерих в Златния фонд беше изумително“.

Снимка: БУЛФОТО

Нина Николина с магическите гласове на България, Александър Кадиев, Радина  Боршош и Владо Въргала са част от имената в празничната гала тази вечер.

Всички средства от продадените билети ще бъдат дарени на Дома на ветераните на културата и изкуствата в кв. „Захарна фабрика“, за който дом приживе Данаилов се грижеше.