Кралят на футбола Пеле – бедното бразилче, което нямаше пари за топка

Кралят на футбола Пеле – бедното бразилче, което нямаше пари за топка

Състоянието на бразилската футболна легенда Пеле се влошава и той прекарва коледните празници в болница в Сао Пауло. Колосът във футбола се нуждае от грижи, свързани с бъбречна и сърдечна недостатъчност, гласи медицински доклад. на лечебното заведение.

Пеле получава редовно медицинско лечение, откакто през септември миналата година беше отстранен тумор от дебелото му черво.

„Нашата Коледа у дома се отменя“, каза дъщеря му Кели Нашименто в Инстаграм, благодарейки на хората за тяхната подкрепа.

„Решихме с лекарите, че би било по-добре за нас да останем тук с всички грижи, които ни дава това ново семейство в клиниката „Айнщайн“, каза тя в публикацията.

Пеле е определян като най-добрия футболист за всички времена. Макар да израства в голяма бедност, успява да донесе цели три Световни купи на Бразилия и да си спечели прозвището – Кралят на футбола.

Като малък семейството му не може да си позволи да му купи футболна топка и той трябва да импровизира. 27 години по-късно заради негово посещение в Нигерия спира гражданската война за 48 часа. Днес е познат като Кралят на футбола, а името му се знае в целия свят.

Той е Едсон Аранчис до Насименто или просто Пеле. От началото на декември 82-годишният футболист е в болница заради белодробна инфекция. Във вторник лечебното заведение, в което той се лекува, съобщи, че състоянието му се подобрява. Ден по-рано националният отбор на Бразилия, родната страна на Пеле, посвети победата си над Южна Корея на Световното първенство по футбол на него.

Едсон Аранчис до Насименто е роден в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш, Бразилия на 23 октомври 1940 г. Баща му, който също е футболист – го учи как да играе футбол. Той живее и израства в голяма бедност и си прави топла като пълни чорапи с хартия и ги завързва с въже.

Той е само на 9 години, когато отборът на Бразилия, който е домакин на Световната купа по футбол през 1950 г., губи от Уругвай на финала. Тогава той казва на разстроения си баща, че един ден ще спечели Купата за него. И Пеле спазва обещанието си неколкократно.

През 1980 г. Пеле е обявен за Спортист на века от френското спортно издание L’Equipe, а през 1999 г. получава същото отличие от Международния олимпийски комитет. Неговите 1279 гола в 1363 мача, в които са включени и приятелските срещи, са признати за рекорд на Гинес.

Пеле пише няколко автобиографии. Животът му е запечатан и в редица документални и полу-документални филми. Последният от тях излиза през 2021 г. като продукция на Нетфликс.