Колко вода да пием на ден за здраво сърце

Колко вода да пием на ден за здраво сърце

Най-трайните лидерства на България в световни класации са все в черната статистика – по степен на удовлетвореност от живота (щастие), по сриващи се демографски показатели и по смъртност от сърдечносъдови болести. Излиза, че днес българите са нещастни, застаряващи, умиращи най-много от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност.

Сърдечносъдовата профилактика е сложна наука, на нея са се посветили хиляди от най-светлите умове по света. Но има няколко прости стъпки, които всеки може да спазва, да ги превърне в навик, преди опасността да е дошла. Първият е: пийте вода. Достатъчната хидратация е главен фактор за здравето. Ако сте забелязали, първата работа в болниците е да поставят на болния човек система с физиологичен разтвор.

Това всъщност е вода и рязко подобрява състоянието на всеки болен или пострадал човек. Затова пийте вода – поне 30 мл на килограм живо тегло. Тоест, ако тежите 100 килограма, трябва да изпивате поне по 3 литра на ден. Като задължително една чаша трябва да е преди лягане.

Съотношението е много важно. Забравете общите препоръки за литър и половина вода на ден. Това е доза за 50-килограмова манекенка. Претеглете се и сам изчислете колко вода ви е нужна. Добрата хидратация има отношение към сърдечносъдовото здраве, макар често да се подценява.

Редовното пиене на вода се учи. Достатъчно е една седмица да държите пред очите си нужното количество вода и да си казвате: „Това до довечера трябва да се изпие“. В първите дни пиеш, без да си жаден, а малко насила, но след това става навик и потребност.

Водата увеличава количеството кръв, което циркулира. Така работят по-добре всички органи и системи на човешкия организъм. Бъбреци, кожа, черен дроб. Водата е най-добрият диуретик, което е добре за кръвното налягане.