Кокошка в ловешко село снася зелени яйца

Кокошка в ловешко село снася зелени яйца

Точно както в приказката „Кокошката със златните яйца“ на Жан Дьо Лафонтен, от уста на уста мълвата, че кокошка снася яйца със зелен цвят се разнесе и в ловешките околия.

В село Български извор една птица, отглеждана в двора на Чавдар Дойчинов и жена му Невена, снася яйца със зелена черупка.

Най-вероятно пернатото е порода Араукана, въпреки, че стопаните не са сигурни в това.

„Знаем само, че конкретно зелените яйца са с по-ниски нива на холестерол и съответно са по-полезни. Имаме внуче на годинка и няколко месеца и отделяме тази яйца за него“, разказа за ТВМЕДИА Невена.

В света са известни не повече от 6-7 породи кокошки, които дават цветни яйца. Повечето са видове от Южна Америка и Испания.

Известни са с имената Пенедесенка, Араукана, Американа, Маран, Легбар, Велсумер.

През 2016 г. в ботевградското село Скравена също се пръкна кокошка, която снася зелени яйца. Нейните стопани тогава бяха баба Веса и дядо Цветан.

Тъй като (преди да стане на супа) кокошката бе много креслива, те я дариха с името на Мая Манолова. Някогашното острие на БСП по това време е Омбудсман на републиката.

В Софийското село Чурек пък преди години кокошка, която снася зелени яйца, бе кръстена Цецка Цачева и стана медийна звезда, подобно на Цачева от ГЕРБ.

Нейните стопани категорично заявиха, че пилето не е от специална порода, а е най-обикновена българска проскубана кокошка. Заради което зеленият цвят на черпуката бе сметнат за абсолютен феномен.

В село Български извор Невена и Чавдар, по прякор Джаво, все още не са измислили име на пернатката. Обещават напролет да се пробват да развъждат още от същия вид, а внучето да ги кръщава, когато отрасне.