Клинт Истууд на 92 – от чистач на басейни до звезда в Холивуд

Клинт Истууд на 92 – от чистач на басейни до звезда в Холивуд
В действие зад камера

Клинтън Истууд, по-известен като Клинт, става на 92 години днес! Американският актьор и режисьор не спира да работи, което изумява целия Холивуд. Още по-интересен е фактът, че преди да изгрее на небосклона, е бил чистач на басейни, дървосекач, спасител на плажа, работник в бензиностанция, пожарникар и какво ли още не.

Истууд е известен с ролите си в киното през 60-те, 70-те и 80-те години. Особено във филма „Добрият, лошият и злият“.

По това време се снима основно в уестърни, което става негова запазена марка. Към днешна дата е прекратил актьорската си кариера, но не и режисьорската работа.

От известното му превъплъщение в „За шепа долари“ до „Момиче за милиони“ и „Трафикантът“ Истууд е изиграл безброй запомнящи се роли.

Във филмографията му като режисьор и продуцент блестят „Непростимо“, “Река на тайните“, „Момиче за милиони“, „Писма от Иво Джима“, „Мостовете на Медисън“ и редица други.

Клинт Истууд е роден през 1930 г. в Сан Франциско. Семейството му често се мести в градове в Западното крайбрежие на Съединените щати заради работата на баща му.

Истууд прекарва тийнейджърските си години в Окланд, където завършва през 1949 г. техническа гимназия. Той е работил на бензиностанция с баща си, а също е бил дървосекач, спасител на плажа, пожарникар в стоманодобивна фабрика, чистач на басейни и т.н.

В началото на 50-те години той се увлича по актьорското майсторство. Печели световна слава най-вече благодарение на участието си в уестърни. Успешен е и като режисьор, продуцент и композитор.

Носител е на множество награди, включително две награди „Оскар“ за най-добър режисьор и две за най-добри актьорски постижения, „Златен глобус“, „Сезар“, DGA (наградите на Американската режисьорска гилдия).

Истууд има „най-малко седем“ деца. От първата си съпруга Маги Джонсън има две деца – Кайл и Алисън. Той също така има син Скот и дъщеря Катрин от връзката си с Жаклин Ривърс, дъщеря Франческа от актрисата Франсис Фишър и дъщеря Морган от Дийн Руиз.