Каква е съдбата на пустеещата LAFKA?

Каква е съдбата на пустеещата LAFKA?

Каква е съдбата на пустеещите павильони „Лафка“, които събират прах след бягството на Васил Божков в Дубай, се питат мнозина. Техни обекти има в цялата страна, но трета година стоят затворени, въпреки разположението си на централни и стратегически места по градовете. 

Шефът на „Националната лотария“ Божков отлетя за топлата страда, след като стана ясно, че родната прокуратура му готви няколко тежки обвинения. За никого не е тайна, че лотароийните билетчета се продаваха именно в обектите на „Лафка“. Очаквано, те драстично намалиха приходите си след ликвидирането на частната лотария и бяха принудени на затворят прозорци.
3 години след фалита на павильоните съдбата им е неясна.

 


Днес стана ясно, че община Благовград пуска на търг обектите за срок от 5 години. Всяка будка е с размер 4 метра. След изтичането на 10-годишния договор магазинчетата автоматично са се превърнали в общинска собственост, съобщава „Струма“.

Искането общината да ги пусне под наем е внесено лично от кмета Илко Стоянов, като предстои местният парламент да гласува предложението в петък. 

В Благоевград има 28 обекта на „Лафка“, които пустеят, а междувременно интересът на търговци е голям, тъй като са разположени на стратегически и централни места в града. 

8 от тях са премахнати, но останалите 20 са със запазен вид. 

Наддаването за обектите ще започне от 140 лв. на месец, като би трябвало да спечели онзи, който предложи най-висока цена за наем. 

„Лафка“ има над 1000 собствени магазина и още около 800 на франчайз (отдаване под наем, но със запазване на името на марката, бел. ред.). Всички те затвориха врати след забраната на частните лотарии, чиито талони бяха основен продукт, продаван в „Лафка“. Голяма част от обектите обявиха фалит буквално дни, след като стана ясно, че собственикът на „Национална лотария“ Васил Божков се е сдобил с тежки обвинения. 

Васил Божков се укрива в Дубай


В началото на 2020 година от ръководството на  „Лафка Маркет“ АД заявиха, че спират оперативната си дейност поради новите законови промени. Те изпратиха съобщение, в което обясняват, че след промените те на практика не могат да функционират нормално.

Ето и цялото съобщение, което офицално бе разпратено до медиите през февруари 2020 г.:

Влезлите в сила на 21.02.2020 г. нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на „Lafka“ и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството.

Поради тази причина „Лафка Маркет“ АД преустановява оперативната си дейност.

Дружеството разполага с достатъчен финансов ресурс за погасяване на своите задължения в най-кратки срокове, това съобщават от ръководството на „Лафка Маркет“ АД.

КОЙ СТОЕШЕ ЗАД ПАВИЛЬОНИТЕ 

„Лафка“ бе един от основните разпространители на печатни издания в страната. Малко след като Васил Божков се сдоби с обвинения държавата тихомълком реши да включи в разспространителския бизнес и Български пощи –  нещо, което до този момент не се случваше по една или друга причина.

В обектите на „Лафка“ се продаваха не само вестници, а още цигари, пакетирани храни и напитки. Богат асортимент от дъвки, захарни изделия, сандвичи. Веригата бе концесионер и на спирките на градския транспорт в Пловдив.

Официално „Лафка“ е собственост на „Благоевград – БТ“, а според информацията в Търговския регистър краен собственик на фирмата е австриецът Волфганг Рекендофер. Веригата е част от „Булгартабак холдинг“, в който акционер беше депутатът от ДПС Делян Пеевски, който бе и медиен издател (беше, защото разпродаде участието си и към днешна дата е изчистил реномето си на издате). 

Твърденията, че Пеевски държи разпространението на печата, „Лафка“, както и много други успешни бизнеси (известна фима за кисело мляко, верига за бяла техника), така и не се доказаха с факти. Черно на бяло той бе само акционер в медийна група, както и акционер в „Булгартабак“.


Откакто Пеевски и майка му Ирена Кръстева се сдобиха с медии се говори, че през последните години разпространението на печата бе концентрирано във фирми, свързвани с народния представител. Това неминуемо се случва след абсолютен картбланш на Комисията за защита на конкуренцията.

Дружеството, което притежава веригата „Лафка“, е заложено срещу кредит от 34.4 млн. лева от Първа инвестиционна банка. 

Предстои да се реши съдбата на всички останали павильони „Лафка“, които пустеят на централни места по градовете в цялата страна.