Хванаха автора на „Украинската майка“ в лъжа

Хванаха автора на „Украинската майка“ в лъжа
Снимка от личния профил на Неделчо Костадинов. Той споделя, че склуптурата е стара и се казва „Гол демон“

Вчера бе поставена скулптурата „Викът на украинската майка“ в Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия. Авторът на творбата е талантливият скулптор Неделчо Костадинов.

Проверка на ТВМЕДИА обаче показва, че въпросната творба е показана от него в социалните мрежи още през 2020 година, когато война не е имало.

Крещящата жена той представя през месец април преди 2 години, ако е нужна конкретика. Защо авторът ѝ решава да я представи като нова – само той знае.

Нещо повече, през 2020 година Костадинов уточнява: „Една моя творба, направена преди години,  но актуална и сега. Казва се „Гол демон“.

На поставянето на скулптурата вчера присъстваха интелектуалци, творци и граждани, които споделиха своята позиция за войната в Украйна и за Паметника на съветската армия. Очаквано, събитието премина при засилено полицейско присъствие.

Междувременно Неделчо Костадинов получава предимно лоши отзиви за творбата си. Мненията са копирани без редакторска намеса от неговия личен профил (виж го ТУК):

„Тази скулптура е повече от нелицеприятна и прилича по-скоро на женски хуманоид от друга планета, отколкото на човешко същество. И емоцията, която ни се представя, също е грозна. Лицето на войната винаги е грозно, но ликът на скърбящата майка никога не изглежда така! Вече не ми останаха сили от стълкновения с всекидневния потрес, който ме залива“
„Какъв некадърен иди*т трябва да си, за да създадеш това плашило, аз бих се отвратила от гаврата с Жената,  независимо украинка ли е, българка или африканка. Това не е подобие на човек. Колко ти платиха за да се изгавриш с историята на България?“
„Майсторе, ти за кретени ли ни имаш? Похвалил си се с въпросната статуя още през 2020 г. Сега я вадиш от нафталина и я представяш като нова. А къде беше, когато неонацистите от Украйна избиваха жени, деца и пенсионери в Донбас? Продажник!“
Авторът на склуптурата

Толкова не можахте нещо ново да сътворите, та рециклирате стара гротеска от архивите си? Скулптура на слепотата, пренебрежението, нихилизма и мизогинията на българина. Черешката на тортата, започнала с: „Откъде-накъде ще им дават 40лв?

Други пък харесаха склуптурата и похвалиха нейни създател:
На мен пък ми харесва как е пресъздаден адовия кръг от емоции и чувства, който може да предизвика една война.
Не смятам, че е подигравка към никого, напротив. Един добър начин да се покаже страданието на хората по доста автентичен начин.
Изкуството е за да провокира, не е задължително да е красиво или цветно…