Христо Бучекчиев е първият българин, обиколил Европа с колело

Христо Бучекчиев е първият българин, обиколил Европа с колело

Христо Бучекчиев е роден 14 февруари 1875 г. в Севлиево. Баща му му разрешава да учи само до четвърто отделение, а след това го изпраща да учи за кундурджия (обущар). Момчето не харесва този занаят и много скоро го изоставя. Напуска дома си и заминава за Свищов, където работи в продължение на две години в магазин за пшеница. След това работи в магазина на български стъклар в Гюргево, Румъния. Когато навършва 18 години, получава повиквателна за румънската армия. Твърдо решен да не служи на чужда държава, се завръща в родното Севлиево, за да открие, че родителите му са се преселили в София.

Христо Бучекчиев е първият българин, който прави обиколка на Европа през 1901 г. с велосипед.

През цялото това време Христо Бучекчиев има една мечта, която иска да осъществи. Винаги, когато разговаря с приятели, става дума за различни пътешествия по екзотични места в страната и чужбина. Развълнуван от тези разговори, Христо си мечтае един ден да му се отдаде възможност и той да обиколи поне родината си. Първата крачка, която прави, за да превърне мечтата си в реалност – решава да се научи да кара велосипед и да се запише в колоездачното дружество. През лятото на 1900 г. Христо Бучекчиев става член на Софийския колоездачен клуб. Бързо усвоява тънкостите на колоезденето и се запалва все повече по идеята.

Христо Бучекчиев поема на своето пътешествие с велосипед из Европа на 10 юни 1901 г.

Пътуването му започва от София въпреки лошото време. Севлиевецът преминава през Ботевград, Плевен, Свищов, Русе и на 17 юни се озовава на румънска земя. След това последователно преминава през Русия, Финландия, Швеция, Норвегия, Дания, Германия, Холандия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Швейцария, Франция, Белгия, Люксембург, Прусия, Бавария, Австрия, Унгария, Сърбия и се завръща в страната на 28 август 1901 г.

През цялото си пътуване Христо получава помощ и съдействие от колоездачните дружества в градовете и държавите, през които преминава. Всички велосипедни клубове го посрещат като герой. Той получава поздравления от събратята си колоездачи, които го насърчават, подпомагат го по всякакъв начин, включително и финансово, и го изпращат тържествено.

В България Христо Бучекчиев е посрещнат като герой след като е обиколил 21 европейски държави и е изминал близо 9932 км с велосипед само за 79 дни.