„Гробарят от гората“ закопал 12 тела, дирят още 8

„Гробарят от гората“ закопал 12 тела, дирят още 8

Само 12 от общо 20 тела на „кремирани“ покойници, са открити в землището на софийското село Клисура, като 8 трупа на мъртъвци все още не са открити. Това стана ясно от съобщение на Софийската районна прокуратура във връзка със спиращия дъха казус отпеди няколко месеца. Тогава Георги Енев, станал печално известен с прозвището „Гробаря от гората“, заравял тела на покойници и уверявал техните близки, че те са кремирани. 

Енев лъжел наред, че е собственик на погребална агенция и организирал траурни ритуали в ценови диапазон от 780 до 3500 лв. в заивисмост от възможностите на клиентите си. Гробаря от гората взимал парите на опечалените близки и роднини, но вместо да извозва телата в крематориум, направо ги копаел по горите. Парите прибирал за себе си, а на семействата на починалите давал урна с незивестен до този момент прах. 

Обвиненият и даден на съд, че е измамил 20 души, че ще кремира близките им, а вместо това ги погребвал незаконно, е карал хората да не отварят урните с праха, които им давал, допълни на свой ред районната прокурорка на София – Невена Зартова.

Зартова посочи, че в Банкя местните го познавали като Гробаря. Хората затова мислели, че той е притежател на погребална агенция, макар тя да се е водела на името на друг човек.

Енев е обвинен, че от януари 2020 г. до май м.г. е взел общо 28 230 лева с уговорката да кремира 20 души. Най-малката сума, която поискал, била 780 лева, а най-голямата – 3500 лв.

Вместо да кремира покойниците, тох ги заравял в землището на с. Клисура, близо до тамошното гробище.

Към момента са открити 12 от 20 трупа, 8 тела не са намерени. Няма данни и те да са били кремирани в трите крематориума в страната – в София, Пловдив и Варна, посочи Зартова. Обясни, че там е проверявано за 3 години назад. Самият Енев дава частични обяснения, посочва само, че е работил с крематориумите в София и Пловдив.

Телата бяха открити през май 2022 година. Тогава хора забелязаха останки от човешки тела (кости от крака и ръце, най-вече тазобедрени стави), а след това човекът, който физически е погребвал хората разказа за схемата. Той не е обвинен по делото. 

След като днес делото беше внесено в съда, се очаква скоро то да започне. Само разноските за експертизите са 22 940 лева, каза още районната прокурорка на София.

 

СНИМКА: БУЛФОТО