Гешев отвърна на удара – поиска наказание за Сарафов

Гешев отвърна на удара – поиска наказание за Сарафов

В деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от Иван Гешев за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и негов заместник, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС), цитирани от „Дарик“.

По-рано стана ясно, че самият Сарафов също е депозирал във ВСС сигнал за проверка нарушение на Конституцията от страната на Иван Гешев. По-конкретно е цитиран чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република, който гласи: (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи. Сигналът до съдържа молба за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор, допълниха от ВСС.

А преди това заместник-главният прокурор и ръководител на Националното следствие Борислав Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу Гешев.

В него се твърди за три престъпления, извършени от главния прокурор.

► За извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев;

► За присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец;

► Че е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт”.

Отношенията между главния прокурор и неговия заместник се изостриха през последните седмици след опита за покушение срещу Иван Гешев. Малко след случката Борислав Сарафов заяви, че обвинител номер 1 го е подвел, като е казал, че в колата са пътували и децата му.

Вчера пък шефът на НСлС нарече Иван Гешев „неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като частна собственост.“ Главният прокурор твърди, че в лични разговори през последните дни Сарафов му е поднесъл извинения, че се е обърнал срещу него.