Георги Ангелов: Бюджетът за 2023 г. е антикризисен, имаме шансове за еврозоната

Георги Ангелов: Бюджетът за 2023 г. е антикризисен, имаме шансове за еврозоната
„Парламентът трябва да напише нов бюджет. И след това тече 1 месец срок да се приеме, това ще е бюджетът за 2023 г.“, коментира старши икономистът в ”Отворено общество” Георги Ангелов в предаването Денят с Веселин Дремджиев.

Новият бюджет за второто полугодие ще бъде антикризисен, да закърпи дупката, оставена от служебното правителство. Оценката за годността ни за еврозоната ще се прави в средата на 2024 г. Мисля, че все още има възможност да се изпълнят критериите за еврозоната, подчерта Ангелов.

По думите му, вече има нов начин от ЕС за плащане – трябва да има пари срещу реформи. Първо ще трябва да правиш реформите, после отчиташ и тогава получаваш парите-това е новата философия на парите от евросъюза.

„Първото изискване беше за съдебната реформа. Ние не получихме последния транш, защото не беше направена съдебната реформа. Има много реформи, които трябва да се направят в енергетиката, както и в земеделието.“ Това отбеляза Ангелов.

Той коментира и обявения днес състав на проектокабинета. „Давам му 100 дни толеранс. Въпросът е как ще се сработи помежду си и с парламента. За мен реформаторски трябва да бъде бюджета за 2024 г. , който веднага трябва да започне да се работи след бюджета за 2023 г. Сегашният бюджет е закърпване на положението, а следващият ще прави реформите.“

По въпроса за искането на служебното правителство да харчи от фискалния резерв, Ангелов отбеляза, че когато беше обявен  Удължителния закон, се прие да не се пипа Сребърния фонд.“ Това са пари от приватизация и пр., за да се гарантира дългосрочна стабилност на пенсионния фонд.

Сега служебното правителство предлага да може да се харчат тези пари. Служебното правителство иска да похарчи едва ли не целият фискален резерв. Не е приемливо служебното правителство да коли и беси, както се казва. Затова е добре да има бюджет за 2023 г., а не да се удължава предишния.“ Това коментира Ангелов.