Г-н Гешев, покажете се!

Г-н Гешев, покажете се!

Преди броени минути силовият министър Иван Демерджиев от трибуната на Народното събрание заяви, че главният прокурор Иван Гешев не е бил със семейството си по време на покушението срещу него, извършено на 1 май. Той е пътувал сам в кола на Национална служба „Охрана“. До него не е била нито жена му Детелина Ханчева, нито някоя от дъщерите му – Ивет и Далия.

МВР началникът посочи още, че лично е видял автомобила, с който е пътувал обвинител номер едно на държавата – по него няма следи от атентат, освен леко напукан фар.

„Бронировката е такава, че е невъзможно вътре да проникне осколка“, допълни министърът.

Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи (МВР)

Третата повратна точка в казуса идва от съмненията на Иван Демерджиев какъв точно експерт е израелският гражданин, който е бил на мястото на огледа. Оказва се, че „специалистът по тероризъм“, който щателно е огледал района след взрива, е пристигнал в България… два часа преди инцидента.

(ТВМЕДИА припомня, че веднага след новината за атентат срещу главния прокурор, редица онлайн издания цитираха израелски експерт по тероризъм, според който категорично покушението е с цел физическо ликвидиране на Иван Гешев, бел. авт.).

Ако до онзи ден хипотезите за инсценировка изглеждаха леко несериозни и по-скоро се причисляваха към народното творчество във фейсбук, то след изказването на Демерджиев все повече се засилва усещането, че в целия случай наистина има нещо нередно.

Четвъртото важно, което маркира министърът на вътрешните работи е, че маршрутът на Гешев е рутинен, т.е. е невъзможно да има вътрешен теч на информация от къде ще мине кортежът, при все, че пътят не е бил пазен в тайна.

Иван Гешев не коментира случилото се. СНИМКИ: БУЛФОТО

Междувременно г-н Иван Гешев все още пази гробно мълчание. Той поднови работните си ангажименти и вчера от прокуратурата заявиха, че дори е на посещение в Турция.

Изказването на Демерджиев дойде дюшеш на „Демократична България“ и очаквано съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов веднага поиска оставката на главния прокурор.

Едно е ясно – Иван Гешев трябва час по-скоро да се покаже и отговори на много въпроси. Удачно е това да се случи на изслушване в парламента, а не пред медиите. Защото напоследък живеем с горчилката, че в Народното събрание има повече шанс за производство на неудобни въпроси.

Димана Дойчинова