Емануил Йорданов: Пепи Еврото вече е ненужен и ще стане курбан

Емануил Йорданов: Пепи Еврото вече е ненужен и ще стане курбан
”Не е работа на главния прокурор да нарича народните представители ”политически боклук”. Това е израз за селската кръчма. До момента, в който заема тази длъжност, е хубаво да се държи на нивото на длъжността”, каза Емануил Йорданов. За издирването на Петьо Еврото той каза, че вероятно става въпрос за човек, изпълнявал поръчки и станал неудобен. ”Както се казва на народен език, може да стане курбан”, заяви той.

Увреждане на престижа на съдебната система се постига чрез действията на главния прокурор Иван Гешев в продължение на много години. Това заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в ефира на Нова теревизия.

„С това влизане в президентството Иван Гешев помогна на Бойко Борисов да падне от власт. Натрупването на неодобрението към него върви като снежна топка. Ако не беше изказването на Мария Габриел, щеше да е друго. В моменти на тежък конфликт Гешев се държи неадекватно. Когато конфликтът премине и се създаде впечатление на запазване на статуквото, човекът се успокоява и следва нова издънка, която води до следващата реакция за неговото отстраняване. Не вярвам ситуацията да се промени в бъдеще“, каза бившият вътрешен министър.

Той призова за повече прозрачност – в сайта на прокуратурата да бъдат отбелязвани действията, които са извършвани по време на разследването на едно производство. Ако има 8-10 месеца между едно и друго действие по време на едно разследване, значи то се бави, обясни адвокатът.

Прокуратурата не може да работи в частен интерес и когато има активизиране на едно разследване, то трябва да може да бъде обяснено с термини в Наказателно-процесуалния кодекс, обясни той.

Йорданов изказа предположение, че Иван Гешев е поискал от Софийска градска прокуратура да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, което по-късно бе отхвърлено от Гешев.