Един български изкуствовед на 91 години

Един български изкуствовед на 91 години

Иван Вукадинов – един от знаковите ни живописци днес навършва 91 години.  Художникът-мъдрец, който преди повече от половин век покори родината на Леонардо, Рафаело и Микеланджело – Италия, сега се радва на заслужено признание у нас и в чужбина.

„Сдържан и деликатен в отношенията си с хората, селективно наблюдателен към потока от художествена и житейска информация, той налага дистанция между себе си и околния свят в тази степен, която му позволява упорито и търпеливо да разработва един тематичен кръг и последователно и разностранно да извежда определен пластичен проблем. Иван Вукадинов не е от художниците, които работят бързо, които участват във всички прояви на изобразителното изкуство, или драстично налагат концепции за изкуството…При него материята и времето са изследвани в своя диалектическа връзка“, пише първият му и най-голям изследовател на творчеството проф. Аксиния Джурова.

Самият Вукадинов, който старателно и упорито задрасква публичността и показността, казва: „Най-малко в изкуството можеш да избягаш от себе си, особено ако си се намерил.“

Художникът-отшелник, който избяга от светската суета преди почти 45 години, днес продължава да отказва да общува с медиите. Въпрос на избор или може би на философия. „Хората са различни като цветята. Израстнах като кактус-столетник. Нека се радват на цвета ми моите близки и хората, които ме обичат“, казва художникът. Преминал през кръговете на ада след тежка болест Иван Вукадинов е категоричен: „Духът е безсмъртно цвете, което разцъфтява в трудни времена!“

Именно заради силата на духа си и с помощта на екипа на Военно медицинска академия преди две години, днес Иван Вукадинов е сред нас и успя да изживее радостта от световното признание, получено след като негова картина влезе в колекцията на Ватиканските музеи.

„Когато призванието, което носим в сърцето си, премине в умовете на хората, получаваме признание“, казва художникът, който рисува времето и всички епохи в своите платна.