Дядо разплака хиляди с историята си, оказа се мошеник?

Дядо разплака хиляди с историята си, оказа се мошеник?
„Днес, късния следобед имах работа в кв.Слатина. Забелязах мъж да седи на тротоара, видимо не беше добре. Приближих се и го попитах дали е добре и има ли нужда от помощ…. беше много пребледнял , с едната ръка се държеше за главата, а в другата стискаше смачкана кутия от лекарство и 20 лв. Каза,че му е лошо, вдигал високо кръвно, получавал паник атаки, тръгнал да си купи хапчетата, но не му достигали 60 стотинки. Станало му лошо и приседнал на тротоара… от три дни не бил ял нищо, живеел наблизо. Сещате се какво направих… Вече има лекарства и храна-напазарувах му. Подадох му и 10 лв да си има, а той се разплака, повтаряше ми, че това са много пари и не може да приеме, храната била много, как така ще му я подаря, искаше ми телефона да ми върне някога парите, даваше ми личната си карта в залог. Йордан на 54 г., записах му адреса. Накрая се разбрахме, успокои се и му обещах, че тези дни ще му отида на гости. Обеща ми да не плаче повече и да не се притеснява. Идната седмица ще го посетя , за да му занеса пак храна- каза ми,че си мечтае за юфка със сирене. И картофи много обичал, но не бил ял от месеци… 

Ще разбера повече за него и ще видим как може да му се помогне“.

 

С този драматичен разказ Йонка Иванова от фондация „Спаси човека“ трогна хиляди хора, а стотици милосърдни българи изразиха подкрепа и готовност на мига да помогнат на болния и гладен Йордан, видя ТВМЕДИА.

 

След като обаче нейният разказ беше споделен в групата на квартал „Слатина“ във фейсбук, изведнъж изникнаха десетки коментари на слатинци, които твърдят, че са ужилени от въпросния мъж. По същия начин той се възползвал от други добри и състрадателни хора.

Схемата е все една и съща – приседнал на тротоара, със смачкана кутия на лекарство, държащ се за главата. Досега само във фесйбук се включиха доста граждани, които от съчувствие са му давали пари на ръка и са му купували храна. Колко още случайни минувачи са направили същото – един Бог знае.

Оказва се, че може би истината е съвсем друга – според познати на Йордан той е изпечен мошеник и алкохолик.

„Просто е намерил начин всеки ден да си докарва по 20-30 лева за пиене“, категорична е жена, която познава мъжа и пожела анонимност, защото често Йордан агресирал.

Други оък твърдят, че този театър той разиграва от години…

ТВМЕДИА не поставя присъди, ние очакваме проверка по случая. Напълно възможно е мъжът да има психически проблеми.

За този казус е уведомен и кмета на района – Георги Илиев.

„Дали лъже или не – едно е факт със сигруност, тая държава я докараха до фалит – хората да просят по улиците, да ровят по кофите или да се унижават, като играят театър, за да се докопат до някой лев“, смята Илияна Станимирова от кв. „Слатина“.
Публикуваме без редакторска намеса и другите коментари от групата. Скриваме единствено имената на потребителите.

 

На мен ми поиска също 60 стотинки преди 2 дни до дюнерите на Манията..също му дадох пари, но явно така си събира. Стана ми жал защото се хвана за сърцето. На мен ми пожела здраве и Господ да е с мен.
Тази седмица му стана лошо на паметника на Слатина бяхме група майки с деца веднага хукнахме да му помагаме защото клечеше и се люлееше напред назад аз го вдигнах да седне поне на бордюра помоли ни за 1 лев защото не му стигали за лекарства и ние му дадохме и помоли за малко вода разбира се помогнахме на човека.Накрая ме помоли да го кача в автобуса да може да се прибере оставих децата и го съпроводих по автобуса.

Преди 1 седмица беше на пейката на денонощната аптека със същия разказ- не му достигат 1лв за лекарства,не е ял от 3 дни,има паник атаки ,диабет и високо кръвно. Дадох му левче,една жена му купи плодове,а мъж излизайки от аптеката му даде някакви лекарства… Изглежда добър човек,изпаднал в безизходица,но някак нещо ме съмнява,че историята му е скалъпена… 🤷🏼‍♀️
В сряда беше на кръстовището на Слатинска и Гео Милев, клекнал и се държеше за главата. Каза, че му е лошо и е вдигнал кръвно.Същата история за болестите. Държеше и същата кутия с лекарства. С една девойка му дадохме по 5 лв плюс всички монети, който имахме в себе си. И отново повтаряше, че са много пари. Беше ми жал и ме беше яд, че нямах повече пари кеш.Трябва да помагаме на хора в нужда. Сега разбирам, че е шарлатанин.Много жалко, докъде стигнаха хората, за да преживяват.
Преди няколко дни дойде до аптеката, докато бях дежурен. Седеше на пейката, твърдеше, че му е лошо и е с високо кръвно. Поканихме го, измерихме кръвно налягане и кръвна захар, 130/70, пулс 83, кръвна захар- 4,5 г/л. Лекарството, което твърди, че му е за кръвно, е антидепресант. Възможно е да има психичен проблем, тъй като жизнените му показатели са напълно нормални. Не отричам, че човекът може да е в нужда, но тази история я е разказал на поне 4-5 човека. Просто бъдете бдителни, пълно е вече с мошеници и актьори, трудно е да се прецени кой наистина има нужда от помощ. Иначе поздравления за постъпката!

Същия човек преди два дни ми поиска 60ст., че не му стигали за лекарства. Седеше на тротоара срещу аптека Вира. Каза че там го познават и му мерят кръвното. Дадох му пари и предложих да го преведа през улицата. Човека беше любезен, каза че му давам повече пари от колкото му трябват, обясни че живее на квартира в блока наблизо. Повярвах и се чувствах добре, че помагам на човек в нужда. Още повече бях с детето си, на което давам пример как да постъпва с хора в беда.
Сега обаче разбирам, че човека просто се възползва от милосърдието на хората по грозен и доста умел начин.

Точно преди две седмици направих същото като вас и постановката беше пак с лекарствата и с 2лв.недостиг,после разбрахме от хората в района, че е алкохолик. 

Преди години, човекът работеше на,, Арена армеец“, като охрана! Услужих му 40 лв за болната му майка, не коментирам, дали има майка и, дали е болна, но откакто му дадох парите, вече минаваше по другия тротоар, като ме видеше! Не му искам парите и, ако го видя, пак ще му дам, но не толкова, защото явно не може да се справя сам! Не съжалявайте, че помагате на такива хора, но истината е, че може да работи, като охрана някъде, защото е в работоспособна възраст! Не знам кое е правилно и не съдя! Кой-както иска да постъпва!