Милиционерът е психопрофил, Гешев не става за гл. прокурор

Милиционерът е психопрофил, Гешев не става за гл. прокурор

Милиционерът е особен психопрофил. Това е емоционална, психическа и физическа даденост, която е ефективна в дадени условия и институции, но относно правосъдието не е ефектирвна, в прокуратурата – също не бива.

Сарафов и Ясен Теодор са от един курс, а Гешев от курса преди тях, МВР окупира прокуратурата и съда. Когато се кадрура на високите етаци трябва да се съобрази профилът на тия хора.

В съдебната система има проблем, който се задълбочава от няколко години, а сега наблюдаваме малка своеобразна кулминация.

Това заяви лидерът на „Движение 21“ и член на Левицата Татяна Дончева  пред БНТ по повод скандалите, които от няколко дни тресат родната прокуратура.

Според нея всички участници в тях трябва да подадат оставки – Иван Гешев, Борислав Сарафов, Ясен Тодоров, а парламентът спешно трябва да попълни квотата си във ВСС.

Татяна Дончева сравни раздора между главния прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов с времената на Никола Филчев и убития Николай Колев.

„Още докато Гешев беше прокурор в специализираната прокуратура, разбрахме, че това момче не е за тази работа, която кукловодите са му отредили. По две причини – първо, защото милиционерът е установка. Това е психопрофил, емоционална, физическа, интелектуална и психическа даденост, която е пригодена за дадени места и е много ефективна, но има и работни места в правосъдието, за които не е пригодена. Сега сме направили предоставянето на прокуратурата на Академията на МВР – Сарафов и Тодоров са от една група, а Гешев – от годината след тях.

Когато Филчев беше главен прокурор, Филчев живееше в поделението на баретите, защото се страхуваше, че някой някъде ще го убие. Основна фигура в реденето на интригата на държавата тогава беше Алексей Петров, който и сега е активен по темата. Като се появи Алексей Петров на пързалката за кънки, аз знам, че тука нещо е нечитаво.

Гешев първо беше под въпрос. За разлика от Филчев, той беше под въпрос и още отпреди това се коментираше – „Абе, това момче, добре ли са го огледали, става ли за тая работа?“. Назначиха го Цацаров, Бойко Борисов и Делян Пеевски. А сега започват да говорят за народа, за чест и достойнство.

Три години той не можа да се сети какво разследва и защо го разследва – и не става дума само за Барселонската къща, а за джуджета, фотоволтаици и други такива неща.

Обстоятелството, че отвсякъде ни натискат за промени в съдебната система, значи че проблемът е много по-голям от това дали ще нарекат един гърмеж атентат или ще ми навират израелските ционисти на всяко пето изречение и ще смятат, че от това ще имат някаква международна индулгенция, че от това Америка ще им даде подкрепа – да ходят в Америка за щяло и не щяло по частни покани, да не е ясно какво точно правят и какво целят точно.

Това е проблемът – неправилно е очевидно функционирането на прокуратурата и то трябва да бъде коригирано. Корекциите касаят няколко неща – най-трудното е конституцията, след това – органите в съдебната система, попълването на ВСС, което Народното събрание трябва спешно да направи заедно с бюджета“, каза Дончева.