Докато сменят тръби в Силистра: случайно откриха римски гроб на 1700 г

Докато сменят тръби в Силистра: случайно откриха римски гроб на 1700 г

 

В гроба са поставени и глинени кани и гърне. Снимки: БУЛФОТО

Римски гроб от 3 век откриха силистренски археолози при строителни дейности по трасето на новия воден цикъл в центъра на Силистра.

Тепърва ще се правят експертизи на останките на повече от 1700 години, заявиха археолозите д-р Светлана Ганчева и Кристиян Михайлов. Открита е гробна камера от тухли, запазена наполовина, разрушена отчасти през Античността, вероятно от друга подобна камера, което обуславя откриването и на второ погребение, коментира Кристиян Михайлов.

Ритуалът е бил извършен по римските стандарти от онова време, като в гроба са поставени и глинени кани и гърне. Погребаният римлянин, чийто пол тепърва ще се установява, е носил характерните римски обувки с цинти, чиито железни нитове също са открити. След реставрация и почистване ще се получи повече и по-конкретна информация за находката, споделиха археолозите.

Интересното в находката е, че е направена далеко от известните до момента големи римски некрополи в южната част на древния град. Това дава основания за предположения, че може би гробът е бил част от фамилна гробница в една от римските вили край града. Само за 6 месеца от старта на реконструкцията на част от канализационната и водопроводна инфраструктури в Силистра това е петата археологическа находка. Работата по изследването им забавя дейността на ВиК-фирмите, но и дава нова информация за древното минало на града. По време на първия мащабен воден проект преди 4 години по трасето на строителните дейности бяха направени над 40 открития на древни артефакти.