Днес Милен трябваше да стане на 56. Орлите не умират, те отлитат

Днес Милен трябваше да стане на 56. Орлите не умират, те отлитат

На този ден Милен Цветков трябваше да празнува своя 56 рожден ден.

Може би съм го казвала и преди. Той бе орел, а не мисирка. 

Някои твърдят, че орлите умират в полет. Други – че не умират, а просто отлитат и се скриват в Безкрая.

В Безкрая с него отлетя и нещо истинско от българската журналистика. Чувството за непримиримост, чепатост, отричане на политически коректното говорене и унизителното до срам ухажване на властимащите.

Гонен, уволняван, противоречив, за някои краен и скандален. Но никога не успяха да го укротят и вкарат в рамката на послушанието. Никога не го съблазниха, за да млъкне.

Уви, той завинаги замлъкна и всички знаем защо. Историята е толкова нелепа, че човек почва да си задава въпроса има ли изобщо някаква логичност в битието. Предпочитам да не напиша и ред за трагедията, която още зее като рана в обществото.

В този ден искам да ви кажа няколко думи за него.
Милен ни уважаваше и се отнасяше с особена почит към работата на вестникарите. Харесваше си репортажи и истории, които сме разказвали с колегите във вестника. Неговата редакторка от „Часът на Милен Цветков“ Даниела често звънеше в редакцията, за да ни пита дали сме съгласни да разкажат някоя наша история. 

Милен Цветков беше мъжкар. И перде. В същото време неговият усет за справедливост беше като оголен нерв, който го болеше при най-дребното стълкновение с неправдите.

Нашият занаят обедня, опустя и все повече губи основния си смисъл – за отпор, за коректив, за бунт. 

Сиви изглеждат медиите без лица като Радостина Константинова, Нери Терзиева, Милен Цветков, Соня Гълъбарова, Силва Зурлева, Даниела Сеизова, Валя Крушкина, Албена Ивайлова, Клара Маринова, Александър Авджиев и още много други. 

Носталгия по миналото, ще речете. 

Не, носталгия по времето, когато имаше автентична журналистика. 

Когато нямаше страх от високото. Високо, където се скриват само орлите.

 

от Димана ДОЙЧИНОВА