Димитър Стоянов, BIRD.BG: Последният журналист разговарял с Алексей Петров

Димитър Стоянов, BIRD.BG: Последният журналист разговарял с Алексей Петров

Чета доста спекулации относно ролята на Алексей Петров при сформирането на #НеКоалицията. Вероятно аз съм един от последните журналисти, които са разговаряли с него преди екзекуцията му.

Трябва да е било на 11 август. Поне от МВР така твърдят. Вече дадох показания пред органите на досъдебното производство по тази тема.

Срещата беше дълга.

Към онзи момент аз за кратко се бях прибрал в България и реших да опитам да се срещна с него. Имах два повода – да го склоня за видео интервю във връзка с тема нямаща нищо общо с #НеКоалицията и да го поразпитам за ролята му по сформирането на кабинета Денков (Габриел), атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и желанията му да оглави ДАНС. 

Относно интервюто ми каза, че ще обмисли и ще ми даде отговор.
Този отговор няма да го дочакам. 

Интересното е, че доц. Петров не спомена дори веднъж бащата на Кирил Петков – Петко, но пък не пропусна да отбележи, че Бойко Борисов го дирел за съвети и консултации в ранните сутрешни часове към 5-6. При това редовно!

С възрастта явно хората стават все по-рано, да. Пита ме какво се чува за атентата срещу Гешев. Има логика, през май Иван Гешев ме посочи като участник в заговора по “омаскаряването” му.

Естествено, аз му отговорих, че съм чул, че именно той е организирал тази бутафория, но има и алтернативна версия, че пародията на “адска машина” е организирана от Пепи Еврото с логистичната подкрепа на Размиг Чакърян – Ами.

Вероятно никой не е очаквал доц. Петров да направи пълни самопризнания, че той е отговорен за стресирането на #ГешефТ по завоите на пътя София – Самоков.
Отрече да има нещо общо с това мероприятие. Естествено! Беше много професионално поведение на пенсионер от контраразузнаването.
Но пък Петров подчерта връзката между Ами и Таки и ми напомни, че той е последния в държавната машина, който е преследвал Таки и Брендо.

Заради тези му усилия бил организиран опитът за ликвидирането му през 2015 г. Или поне това беше неговото обяснение за онази стрелба с гранатомет. Факт е, че неговите естествени врагове бяха Божков и Таки.

Ако се беше върнал като председател в ДАНС, това не би им харесало. Естествено доц. Петров отрече да има подобни щения за ДАНС, но когато говориш с такъв човек, не много често е да. 

Алексей Петров беше чест посетител в Министерски съвет и преди края на мандата на последното правителство на Борисов през 2020 г.

Мои източници твърдят, че лидерът на ГЕРБ му е обещал сериозна отплата за ролята на посредник при формирането на  #НеКоалицията, под формата на обществени поръчки в сигурността. Ама тук Борисов трябва да си каже.
Но какво ще каже той няма значение, защото е патологичен лъжец! Ако приемем, че Алексей Петров е престъпник, макар да е оправдан по всички повдигнати му обвинения, той според мен в никакъв случай не би бил по-голям престъпник от Бойко Борисов. Но това е само лично мнение. И да, логично е когато се (не)коалираш с бивш шофьор от СИК, посредник да е авторитет от криминалния свят! 

Големият проблем за мен не е присъствието на Алексей Петров. Формално погледнато той е доцент в Пловдивския университет, експерт по национална сигурност и бизнесмен. Останалото са обвинения, които не издържаха в съда!

Големият проблем в тази ситуация е Бойко Борисов – доказано провален политик, флагман на най-корумпираното управление в Европа и човек сочен за фактор в наркотрафика от авторитетни международни медии! Не Алексей Петров е черното петно в биографията на тази #НеКоалиция.

Бойко Борисов е слонът в стаята, който демократичните партии на промяната се правят, че не виждат. И да, знам Радев, руската инвазия в Украйна, Шенген и еврозоната. Да. Факт е. Обаче с Борисов и Пеевски съдебна реформа и антикорупция няма да има! Ще е просто поредната имитация! ПП-ДБ трябваше да си гарантират чрез тях подкрепата за Украйна и толкова. Всичко останало, което правят заедно е по-голяма бутафория и от атентата срещу Гешев.