Десет човека уволнени в КАТ за корупция

Десет човека уволнени в КАТ за корупция

Началникът на „Пътна полиция” към СДВР Тенчо Тенев яко затегна редиците. Над 10 глави падат заради корупция. Те ще бъдат уволнени заради схема с регистриране на едно превозно средство като друго заради по-нисък данък и застраховка. Установените такива случаи са над 250, съобщи в интервю за Нова тв Тенев.

„Сезирахме НАП и останалите служби, за да се изискат данъците, които се полагат. Служителите, които ще бъдат уволнени, са хора, работещи на по-ниски нива. Те са си помагали в група, за да се случат пререгистрациите без необходимите документи. Началниците им са в дългосрочен болничен отпуск, като си мислят, че ще избегнат ударите на закона”, обясни още той.

На територията на София заснемаме над хиляда нарушения всеки ден. Най-фрапиращият случай е от преди няколко дни – шофьор кара с 200 км/ч при ограничение от 80, коментира Тенев.

„Само от началото на годината досега има над 100 000 нарушения за превишена скорост. Всички, които сме връчили, се заплащат”, заяви още той, като допълни, че има много безразсъдни водачи.

Тенев разкри, че от началото на годината до момента има пет произшествия с тротинетки. „Ние ги санкционираме и ще продължим. Доста млади хора не се съобразяват с правилата за движение. До 14 г. могат да карат тротинетки само по велоалеите, а до 16 г. имат право да се движат по пътното платно, но само в крайна дясна лента”, обясни началникът на „Пътна полиция”.

Той говори за негативна статистика – изключително много пътни произшествия на територията на София. Основна част от тях се дължат на неспазване на дистанция. „Превишената скорост, неправилните маневри, неправилното изпреварване – те са доста сериозен аргумент за тежките произшествия”, добави той.

Алкохолът продължава също да е сериозен проблем – само за снощи са заловени 12 души, шофиращи след употреба на алкохол и наркотични вещества. Увеличава се броят на шофьорите, употребили наркотици.