Деца се друсат с шведски „снус“

Деца се друсат с шведски „снус“

Полицията алармира за нова опасна мода сред подрастващите. Никотиновите торбички или т.н. „шведски снус“ са легален никотинов продукт и поради това е леснодостъпен. Това съобщиха от МВР и предупредиха, че вече има доста случаи на предозирали деца и тийнейджъри.

Този продукт е забранен за продажба на малолетни и непълнолетни, но те намират начин да се сдобият с него и да си устройват състезания по издръжливост.

Представлява вещество в пакетче, което се поставя над горните зъби. Човек до държи под устата си около 40 минути, с което си набавя нужното количество никотин, с което организмът е свикнал. 

Това „забавление“ може да бъде опасно. Трудно може да се определи дозата, която е извън възможностите за справяне на организма, и често пъти това води до усложнения. В област Велико Търново вече има случаи на младежи стигнали до болнични заведения.

Предозирането с шведския снус води до замайване, прилошаване, дезориентация, безтегловност.

От полицията апелират към родители, учители и търговци да проявяват повече отговорност и бдителност, да разговарят с подрастващите и да им разясняват опасността от приема на снус, за която често пъти децата дори не подозират.

Начин на употреба

„Бездимен, модерен и елегантен продукт, с който никотиновите потребители си набавят нужния никотин чрез орална употреба. Могат да се използват навсякъде и по всяко време. Не съдържат тютюн и катран, което значително намалява риска за здравето. Никопакчетата се предлагат в богата гама от вкусове и аромати. Пакетчетата са лесни за ползване и дискретни при употреба. Една кутия стига за 3-4 дни употреба при средностатическия никотинов потребител“, правят си реклама производителите. Разбира се – изделието нито е безвредно, нито „намалява“ риска за здравето.

И допълват какъв е начинът на употреба:

Отвори кутия и извади пакетче. Постави го под горната устна, до ъгъла на устата. Никотинът се усвоява до 40 минути. Пакетчето може да се извади и по-рано.