Да си спомним за Катя Паскалева. С „Цигара, водка и цвете“

Да си спомним за Катя Паскалева. С „Цигара, водка и цвете“

Незабравимата актриса Катя Паскалева вчера трябваше да навърши 77 години. Отне ни я ракът преди точно 20 лета само на 56 години. Онкологичното заболяване започна от гърлото и даде разсейки в белия ѝ дроб.


Допоследно Катя се държеше мъжки. Въпреки, че нямаше глас тя намираше начин да изразява чувствата и емоциите си върху бял лист с химикалка.

Незабравимата роля в „Козият рог“ я изстреля на върха на славата

Нейни близки разказват, че е писала непрекъснато. От своите размисли, дори до стихове и поеми. Обичала е да рисува, при това доста добре.

На 70-тата годишнина от нейното рождение с цигара, питие водка и цвете се събраха нейни приятели пред сграда на ул. „Янко Сакъзов“ – домът, където актрисата живее в последните години от живота си с втория си мъж – режисьорът Иван Росинов. Събитието преди 7 години бе организирано от журналиста и продуцент Георги Тошев.

„Катя бе противоречива. Истинска, много скромна. Да, имаше пороци – тя признаваше за тях. Обичаше много да пуши и да пие водка. Но всъщност това не е важно. Можем да кажем хиляди други добри думи за тази изумително талантлива личност“, спомня си за нея режисьорката Иглика Трифонова. 

 

Красавица

В театралните и кино среди я наричат актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите на нейния талант превърнаха кинозаглавия като „Козият рог“, „Матриархат“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Вилна зона“, „Спирка за непознати“, „Бедният Лука“ в златен алманах за бъдещите поколения творци на седмото изкуство.

На театралната сцена тя е Йовковата Албена, Чеховата Нина Заречная, Розалинда на Шекспир, Вела от спектакъла „Вампир”, Лавиния в „Тит Андроник”, Сара в „Любовникът”. В живота е просто Катя. Естествена и винаги себе си. Не крие мислите си, а емоциите ѝ са като музика на Вивалди – един ден люта и безжалостна като зима, друг път – сияеща от обич и надежда пролет.

Името „Катя Паскалева“ носят улици във Варна и в Петрич.


НАГРАДИ

 

  • „Награда за женска роля“ за ролята на (Мария) в Козият рог (Панама, Панама, 1972).
  • Наградата „Фемина“ за ролята на (Мария) във филма Козият рог (Брюксел, Белгия, 1973).
  • Отличие „за принос в развитието на световното кино“ (Карлови Вари, Чехословакия, 1976).
  • „Награда за женска роля“ за ролята на (Стефка) във филма Вилна зона (Варна, 1976).
  • „Наградата за женска роля“ на СБФД за ролята на (майката) във филма Памет (1986).
  • „Наградата за поддържаща женска роля“ (колективна) за филма Ева на третия етаж (Карлови Вари, Чехословакия, 1987).
  • „Аскеер за водеща женска роля“ за „Месарят вътре в стаята“ (1991).