Българин от „Магнитски“ оправдан по къщите „за гости“

Българин от „Магнитски“ оправдан по къщите „за гости“

Бившият зам.-министър на икономиката от ГЕРБ Александър Манолев е оправдан от Окръжния съд в Благоевград по обвинение за злоупотреба с европейски фондове, дадени за къщи за гости. Заедно с него е оправдана и сочената от прокуратурата за извършител на престъплението Ана Димитрова, съобщиха от съда.

Манолев е един от българите, санкциониран от Държавния департамент на САЩ за корупция, както и свързани с него фирми за укрити и избегнати данъчни задължения. Материалите постъпиха, след като Върховната касационна прокуратура направи проверка по сигнала на бившия премиер Кирил Петков. В началото на февруари 2022 г. тогавашният министър-председател внесе в прокуратурата списък с 19 лица, за които според него има данни за корупция.

Манолев нашумя покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, но използвани като частни имения. Антикорупционната комисия му наложи глоба за 10 000 лв., след като установи, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд „Земеделие“. Фондът контролира средствата по програмата за селските райони. Манолев обжалва, а тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Административния съд София – град, с което бе потвърден установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси.

В мотивите на САЩ за санкционирането на Манолев се посочва, че е участвал „в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода“.

Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър през 2019 г. покрай скандала с луксозните къщи.

Според обвинението от началото на 2013 г. до 14 октомври 2015 г. Манолев като подбудител и помагач, а търговецът Димитрова като извършител са представили на ДФЗ неверни сведения, за да получи Ана Димитрова пари от европрограмата за селските райони.

Оправдателните им присъди могат да се обжалват пред Апелативния съд в София в 15-дневен срок.