Българките раждат все по-късно

Българките раждат все по-късно

Дългосрочна тенденция е възрастта на първото раждане да се отмества във все по-голяма възрастова група. Само допреди няколко години тази възраст беше 27, но вече е 29 години.

Това съобщи доц. д-р Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Данните бяха изнесени по време на дискусия с тема „Влияние на броя и структурата на населението на България върху обществените, социалните и икономическите процеси в страната“.

„Очертаващата се тенденция на намаление на раждаемостта, интензивните процеси на отлагане на ражданията към по-късни възрасти, промяната в динамиката на първите, вторите раждания, променящите се семейни модели показват, че са налице дълбинни промени в демографския режим на страната, което данните от последното преброяване отразяват“, каза още доц. Димитрова.

Междувременно редица акушер-гинеколози смятат тези процеси за опасни.

Лекарите са на мнение, че късното първо раждане крие много опасности, както за майката, така и за детето.

За никого не е тайна, че след 35-годишна възраст повечето бременни жени са съветвани да си правят генетични тестове за наличие на малформации на плода, както и за други синдроми и заболявания. Синдромът на Даун например се среща най-вече при по-възрастни майки.

Доктори неведнъж за изразявали своите опасения от новите тенденции да се ражда първо дете след 30. А тогава яйчниковият резерв е драстично намалял.

По последни данни у нас над 200 000 двойки имат репродуктивни проблеми. Те се подлагат на лечение или на ин-витро процедури, за да се сдобият с рожба.

Статистици пък са притеснени, че с подобен тип на раждаемост и висока смъртност нацията ни се топи скоропостижно. Според различни изследвания и черни класации България е страната, която изчезва с най-бързи темпове в света.