Борисов унижи ПП-ДБ, като предложи Мария Габриел

Борисов унижи ПП-ДБ, като предложи Мария Габриел

Да предложиш Мария Габриел за премиер в преговори с ПП/ДБ е като да предложиш Грета Тунберг в преговори със „Зелените“ – ход, който се прави с единствената цел да ги поставиш в невъзможна и унизителна ситуация.

Мария Габриел е умна, образована, красива, олицетворение на Европа и институциите в ЕС, каза Борисов, намеквайки, че не би трябвало ПП-ДБ да откажат подобна кандидатура. СНИМКИ: БУЛФОТО

Защото ПП/ДБ са общността, която посвети дълги години на това да се заяви и наложи като „правоверните синове и дъщери на Европейския Съюз“. Това са „хората с култ към Брюксел“ у нас. Онези, които мъкнат повече европейски знамена на протест пред президентството, отколкото български. Онези, за които Брюксел е „Афлата и Омегата“, най-висшата инстанция на легитимност. Към тази инстанция пишат доноси срещу собствената си държава (Радан Кънев/ НПО-тата). От тази инстанция очакват да дойде правосъдието в България (Кьовеши/Европрокуратурата/делегираните прокурори). За „демократичната общност“ образът на европейския чиновник е свещен и тъкмо от него – от повече ЕС, повече интеграция, повече федерализация, очакват у нас да се излее благодат и настъпят добрите времена.

Та на тези хора и общност Борисов предлага за премиер…Мария Габриел. Ходещото олицетворение на всичко гореизброено. „Човекът-еврочиновник“. Една личност без собствена политическа битност – без каквато и да било, всъщност, друга битност, освен тази на европейски бюрократ. Човек с харизмата на папка, съдържаща прясно написана резолюция на Европейската Комисия.
Мария Габриел се ползва с добро име на Запад. Снимка: БУЛФОТО
Как отхъврляш точно този човек, когато си изградил цялата си идеология около култа към ЕС, към Брюксел, към предаването на още и още национален суверенитет към европейските чиновници? И изведнъж ти предложат за премиер всичко това – живото олицетворение на Брюксел, на европейския чиновник, на Запада в целия му бюрократичен, скучен, сух „блясък“.

Отговорът е – трудно. Много трудно и необяснимо.

Ако се отиде на нови избори Борисов ще е нанесъл жестока рана по реномето и претенцията на ПП/ДБ за „хората на Европа у нас“. Ако пък кабинетът мине ще е поставил между него и Европейските Институции (включително европейската прокуратура), до които ПП/ДБ моментално ще почнат да сипят доклади, възможно най-силният щит – дългогодишен комисар от същите тези институции.