Бомбата трябвало да убие Гешев и семейството му, а не да го сплаши

Бомбата трябвало да убие Гешев и семейството му, а не да го сплаши

Опитът за атентат срещу Иван Гешев няма аналогия в новата история на България, защото това е действащ висш магистрат. Това заяви пред NOVA експертът по сигурност Славко Велков.

По думите му следите на мястото на взрива не са причинени от осколки, а по-скоро от ударната вълна. Тя би могла дори да обърне бронираната кола, с която главният прокурор се движел. Велков допълни, че мястото е подбрано, защото скоростта там е около 30-40 км/ч.

„Ако това е така, както го виждаме, и както се представя, можем да го квалифицираме като акт с много, много висока степен на обществена опасност, и който не е с ограничена цел сплашване, а убийство”, коментира още експертът по сигурност.

Винаги има резервни маршрути и те са съобразени с оперативната обстановка и степента на заплашеност, ако има такава. Те се избират от шефовете на екипите за охрана, каза още Славчо Велков. Според него е възможно част от колите на кортежа да са били с проследяващи устройства.

„Ако на резервните маршрути, по които е трябвало да се движи главният прокурор, бъдат открити подобни устройства, това може да означава, че работата е изключително сериозна”, заяви експертът.

Темата коментираха и политологът Иво Инджов, експертът по пътна безопасност и бивш началник на КАТ-София Тенчо Тенев, преподавателят по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в СУ „Св. Климент Охридски” Стойчо Стойчев и криминалният психолог Росен Йорданов.

Според Йорданов големият проблем е фактът, че „някой си позволява да атакува главния прокурор, който би трябвало да е един от най-охраняваните хора в държавата”. Той подчерта, че след убийството на Андрей Луканов, това е вторият случай на посегателство върху висш държавен чиновник.

„Мисля, че е имало и хора, които са чакали автомобилът да спре и евентуално да продължат с атентата спрямо главния прокурор”, каза експертът по пътна безопасност Тенчо Тенев. По думите му извършителите вероятно са знаели, че бронираната кола на Гешев няма да пострада кой знае колко от подобен взрив и са имали възможност да стрелят по него. По думите на Тенев служителите на НСО са действали по протокол и са извели главния прокурор далеч от мястото на атентата.

Иво Инджов подчерта, че хората в социалните мрежи не вярват на истинността на случилото се, което означавало, че институциите у нас са дискредитирани.

Стойчо Стойчев коментира, че се връщат прийоми от 90-те години на миналия век.