Българите са най-страстните пушачи в целия ЕС

Българите са най-страстните пушачи в целия ЕС

 

Според последния доклад на Европейската комисия относно здравния профил в България от 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високото в Европейския съюз и с близо седем процента над средното за ЕС. Близо една трета от възрастното население в България са ежедневни пушачи. Равнището на тютюнопушене при младежите е също толкова високо, нареждайки страната ни на второ място в ЕС при 15-годишните момчета и на първо място – при 15-годишните момичета, от които 30 на сто са редовни пушачи.

Ракът на белия дроб е едно от петте най-често срещани онкологични заболявания в България – както сред мъжете, така и сред жените. Това съобщиха от Българското онкологично научно дружество, цитирайки данни на Световната здравна организация от 2020 г. , представени по време на националната конференция по онкология „Карцином на бял дроб. Малигнен меланом”.  Форумът е днес и утре в София. Проучване на Международната агенция за изследване на рака показва, че за 2020 г. новодиагностицираните случаи на рак на белия дроб в България са 4300 – 5,6 на сто от новодиагностицираните в Европа, а смъртните случаи са 3609, допълниха от дружеството, цитирани от Дарик.

В света 30 процента от смъртните случаи вследствие на онкологични заболявания се дължат на тютюнопушене, висок индекс на телесна маса, прекомерна консумация на алкохол, неподходящ хранителен режим и липса на физическа активност.

Снимка: БУЛФОТО