Бакалова и Веселин Денков съдят България в Страсбург

Бакалова и Веселин Денков съдят България в Страсбург

Eвропейският съд по правата на човека ще разгледа делото на бизнесмена Веселин Денков и Ивайла Бакалова, водено срещу България. Жалбата е регистрирана преди година, а решение се чака след още 3 до 4 години, предава 24 часа.

Веселин Денков е обвиняем по 3 дела през последните 7 години. Само едно от тях е в съдебна фаза, другите две са “на трупчета”.

Името на бизнесмена стана известно край протестите през 2020 г.,когато беше задържан по шумно афиширано разследване за лихварство.

По разследването за лихварство са претърсвани офисите, ресторантите и жилищата на Денков и жената до него – Мис България 2001 Ивайла Бакалова. В заведенията, посещавани от чужденци, нахлуват координирано по 40-50 проверяващи.

Делото в Страсбург е за злоупотреба с власт от прокуратурата при претърсванията и изземванията.

„Основната ни  теза е, че Денков и Бакалова са обект на институционален тормоз, а целта е икономически рекет, за да имат по-сговорчиво поведение с хората, които са очаквали съответни плащания“, обяснява мотивите за делото в Европейския съд по правата на човека адвокатът Михаил Екимджиев.

В папката на този казус са били приложени много доказателства, сред които и филм на Антикорупционния фонд. В него се чува как посредници искат пари от Ивайла Бакалова, за да бъде освободен Денков от ареста през 2021 г.след месеци в килията на следствието, без да бъде разпитван.

Съдът в Страсбург се произнася рядко по казуси за злоупотреба с власт от институциите на държавите членки, където по презумпция властите нямат практика да го правят.