Атентатът е подготвен от аматьори

Атентатът е подготвен от аматьори

Имаме по-скоро много неясноти, отколкото отговори. Имаме атентат срещу главен прокурор, което ни поставя в някакво положение да сме държава като Мексико, не държава в ЕС при всички случаи. В същото време обществото е много разделено по темата“.

Това заяви потърсен да коментира аатентата срещу главния прокурор Иван Гешев пред БНТ журналистът Слави Ангелов.

(*ТВМЕДИА припомня, че срещу Слави Ангелов също бе извършено покушение. Той бе пребит в края на март 2020 година, докато се прибира към вкъщи. Ходейки пеша малко преди 21:00 ч. на 17 март 2020 г. по столичния бул. „Дондуков“ главният редактор на вестник „168 часа“ и разследващ криминален журналист бе нападнат от мъже и пребит жестоко с метални тръби. Отне му месеци, за да се възстанови психически и физически от побоя. Делото още се влачи, бел. ред.).

„Имали сме в миналото доста такива взривове. От това, което виждам не мога по никакъв начин да си обясня, че този взрив е насочен“, добави Ангелов.

„Не съм много голям оптимист. Все пак голям проблем е тук, че това става в гориста местност. Ако беше в градска среда би било много по-лесно“, така журналистът отговори на въпрос дали случаят ще се разкрие.

„Ние не сме били на място и не знаем как точно са се развили нещата там. Защо точно се е забавил този човек“, добави Ангелов.

„Взривът обикновено се насочва чрез естествени прегради, които стоят зад него, за да може детонацията, ударната вълна да се насочи в съответната посока. Осколките при взрив летят със скорост 1000 метра в секунда. На това място няма естествена преграда отзад, а има наклон в обратната посока. Обикновено тези бандити използват тротилови пресовки, които са най-разпространени по 200 или 400 грама“, каза още той.

„Добре е много неща да се запазят в тайна. Не съм сигурен дали с колата случката е такава. По принцип в тази ситуация, естествено тази кола е изнесена много бързо от мястото, тъй като все пак главният прокурор се е возил в нея. Обикновено тези коли издържат на един такъв обстрел. Те са направени да издържат. Не мога да кажа защо наистина не ни показват тази кола. Колкото повече се мълчи по тези въпроси, толкова повече ще се засилват съмненията и разделението в обществото“, така журналистът отговори на въпрос защо колата не се показва.

„Тази реформа, която иска обществото и която политиците, за съжаление не предлагат, защото тяхната реформа е свързана само с контрол върху главния прокурор. Това, което искат хората е реформа в цялата правосъдна система, включително и в съдебната такава е нещо, което е крайно време да се случи“, добави Ангелов.

„Агентура няма много отдавна в България, просто защото това с агентурата е много трудно. Ние не знаем какви хора са работили тук и на мен нищо не ми подсказва, че този атентат е извършен от професионалисти. Нивото е много ниско и в службите, и в престъпния свят“, каза журналистът.

„Не знам дали всичко, което ни се казва за тези маршрути отговаря на истината. По-скоро за мен това си е някакъв всекидневен маршрут и цялата организация е логично построена по този начин“, заяви Ангелов.

„Крайно време е в България полицията и прокуратурата да почнат по-малко да говорят, по-малко помпозност и акции да има и повече резултати“. каза още журналистът.