Асен Василев остави държавата като обран бостан

Асен Василев остави държавата като обран бостан

При това разпределение и конфигуриране на партиите ще бъде много трудно на ГЕРБ да състави кабинет. Затова ще търсим съдействие от личности с безспорен авторитет, които да ни помогнат при разговорите с останалите формации. Такива медиатори в дипломацията могат да бъдат например Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Чудя се само откъде идва това огромно самочувствие у Асен Василев? От 31 избирателни района ГЕРБ печели в 24! ДПС в 5, а „Продължаваме Промяната” в 2. Ние сме доволни от резултата! Техните правила, техните машини, техните назначения, пак ги бихме. А Василев отлично знае в какво състояие е оставил държавата. Той знае какъв обран бостан е оставил“.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на бирфинг на партията, на който представители на формацията анализираха данните от изборите.

Борисов коментира и актуалното състояние в държавата.

“Откъде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? С какво право казва „Нека ГЕРБ да дойдат и да оправят нещата“? Той знае какво е състоянието, в което остави страната. То е крах. Той знае какъв обран бостан е оставил”, каза още бившият премиер.

Борисов допълни, че разпределението на депутатите между 7-е партии минали бариерата за влизане в парламента вещае трудно формиране на правителство с мандата на ГЕРБ.

“Не виждам някакъв изход – вариант, в който ГЕРБ, заедно с ДПС или с Янев, или с „Възраждане”, да управлява, при положение, че ние сме най-праволинейната евроатлантическа партия с всичките си заявки. Но не виждам и друг вариант за управление. Ако те ни откажат на нас, ние ще откажем на тях”, обяви Борисов.

Поради специфичното партийно конфигуриране на 48-я парламент, Борисов ще търси съдействие от “личности с безспорен авторитет”, които да подпомогнат преговорния процес между формациите.

За такива той посочи бившият президент Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които да бъдат медиатори в междупартиината дипломация. В същото време ГЕРБ ще предложи и създаването на контактни групи – преговорни екипи, върху чиито плещи ще лежи търсенето на консенсус и потенциално коалиционно обединение.

Снимка: БУЛФОТО