Албания: Държавата на наркотиците, престъпността и шпионажа

Албания: Държавата на наркотиците, престъпността и шпионажа

Албанският премиер Еди Рама е един от най-прозападните лидери на Балканите, бивш баскетболист и художник, който дойде на власт с обещанието за безпощадно смазване на престъпните банди, пише Financial Times.

Но десет години по-късно усилията на Рама да изпълни обещанието си стават все по-безплодни, тъй като албанският премиер, лице на прогресивно мислещите политици на Балканите, е въвлечен в редица скандали, които опетняват имиджа му у дома и в чужбина.

Рама е принуден да защитава реформи, за които се твърди, че благоприятстват прането на пари, да обяснява как предишни членове на правителството са били замесени в разследване на наркотрафик и да разказва за ролята си в разобличаването на бивш агент на ФБР.

Независимият политически анализатор и бивш изпълнителен директор на „Трансперънси интернешънъл“ в Албания Лютфи Дервиши казва, че „най-голямата вреда е нанесена на международната репутация на страната. Премиерът беше преди време звезда в международните медии“.

Според него Рама се е справил добре с няколко кризи, включително коронавирусната пандемия, „но сега като бумеранг той внезапно е в светлината на прожекторите за негативни новини“.

Силата на престъпните мрежи в Албания на Рама беше зрелищно показана миналия месец. Полицията премахна стотици камери за наблюдение, инсталирани от престъпни групи в широка шпионска операция за наблюдение на правоохранителните органи и конкуренти.

Разкритието беше направено в момент на затруднения за 58-годишния Рама, който беше ухажван от Запада като сродна душа в регион, известен с променливите си предпочитания.

Роден в семейство на художници, Рама започва кариерата си като баскетболист, след това десет години рисува в Париж, след което се завръща в Албания и влиза в политиката. В кабинета му все още има спомени от баскетболната му кариера и негови цветни рисунки по стените. Като кмет на Тирана в началото на новия век той помогна за трансформирането на столицата, като пребоядиса скучните жилищни сгради от времето на комунизма в ярки цветове.

Рама защитава усилията си за изкореняване на бандите. „Борбата с престъпността и трафика е приоритет за това правителство“, заяви той пред FT чрез свой говорител.

Но правителството му предизвика противоречие миналата година, когато поиска да предложи данъчна амнистия за връщането в страната на недекларирани доходи в чужбина на стойност до 2 млн. евро. Според критиците този ход ще даде на заможни хора с престъпно минало свободен достъп до страната.

Но законопроектът трябва да бъде одобрен от парламента, въпреки че предишни негови версии бяха критикувани от ЕС. Албания е кандидат за членство в съюза. Правителството на Рама заяви, че законопроектът ще се прилага само за законни доходи.

Това се прибави към други скандали. Дервиши казва, че корупционният индекс на „Трансперънси интернешънъл“ за Албания върви само надолу от 2016 г. насам. „Правя списък на големите корупционни скандали тази година. Те вече са над десет“, допълва той.