АКФ към ВСС за „Осемте джуджета“: Разпитайте Гешев, Сарафов, и т.н. …

АКФ към ВСС за „Осемте джуджета“: Разпитайте Гешев, Сарафов, и т.н. …

Антикорупционният фонд поиска Висшият съдебен съвет да изслуша публично шестима прокурори, чиито имена бяха замесени в скандала с „Осемте джуджета“ – мрежата за изнудване и търговия с влияние в съда, оглавявана от Пепи Еврото.

АКФ са предложили това да стане по инициатива на току-що избрания министър на правосъдието Атанас Славов, който председателства заседанията на ВСС и може да поиска процедура за публично изслушване.

Организацията посочва шест имена на магистрати, които имат връзка по казуса:

  • главният прокурор Иван Гешев
  • директорът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов
  • Емилия Русинова – зам.-апелативен прокурор на София
  • Илияна Кирилова – градски прокурор на София
  • Димитър Франтишек Петров – бивш ръководител на Спецпрокуратурата, и
  • Кирил Пейчинов – прокурор от закритата Спецпрокуратура.

Както Петров, така и Пейчинов бяха уличени в изпълнение на поръчки на Пепи Еврото още през 2020 г.

Снимки на Сарафов и Русинова в компанията на издирвания бивш следовател бяха разпространени от бившата жена на Еврото – Любена Павлова, която твърди, че двамата са били редовни гости в ресторанта „Осемте джуджета“.

Павлова твърди още, че действащият градски прокурор на София е избран с намесата на бившия ѝ съпруг.

„Такива корупционни предприятия, някои от тях съществували в течение на години и със сериозни съмнения за покровителство на високо ниво, подкопават идеята за върховенство на правото и рушат доверието на гражданите в правоохранителните и правораздавателни институции. Тяхното изследване и диагностициране е ключово за възвръщане на доверието на гражданите в институциите, посредством законови мерки съгласно Конституцията и законите на Република България. Един от начините за това е именно чрез изслушване пред Висшия съдебен съвет, както това е правено и при други обществено значими казуси със замесени имена на магистрати“, казват от АКФ.