Агнешкото удари 30 лева килото, най-евтино излизат агнешките глави

Агнешкото удари 30 лева килото, най-евтино излизат агнешките глави

Между 27 и 30 лева достигна цената на българското агнешко преди Великден. Само преди месец традиционното за април и май месец месо можеше да се намери и за 20-22 лв.

Потребителски организации посочват, че по-евтината алтернатива винаги може да бъде вносно месо от чужбина, включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на ЕС.
На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.

Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар. Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция съвсем наскоро вече изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, сочи справка с асортимента на търговските вериги.

Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо.

Снимка: БУЛФОТО