Адвокат Петър Бозов: Понятието „интимна връзка“ ще създаде големи проблеми в съдебна зала

Адвокат Петър Бозов: Понятието „интимна връзка“ ще създаде големи проблеми в съдебна зала

Дефинираното понятие „интимна връзка“ в законопроекта така, както е създава повече въпроси, отколкото отговори. Това заяви в ефира на Радио“Фокус“ адвокатът по наказателни дела Петър Бозов.

По думите му за да бъде работещ един закон, той трябва да бъде ясен както за гражданите, така и за правоприлагащите органи.

„С тези 60 дни възникват още много логични въпроси. От кога този срок започва да тече?

Това е първият логичен въпрос – от както хората са се запознали помежду си, от първия интимен контакт, от първата целувка, ако щете дори от първата роза и т.н.
Възникват и още въпроси, какво става, ако отношенията бъдат прекъснати, защото хората не винаги поддържат интимни контакти през цялото време на тяхната връзка и след това са възстановени.
В тази връзка, въпросът е – срокът тече ли през времето, когато са прекъснати отношения или не? Друго нещо, което недоумявам цяла сутрин е, как е определен този срок от 60 дни? На базата на какво? Как нашите депутати са стигнали до там, че да определят точно два месеца, защо не един месец?
Ние живеем в едно бързо развиващо се общество, в едно бързо и динамично ежедневие. Не са рядкост случаите, в  които хора в рамките на по-малко от месец стигат до там, включително да заживеят заедно, включително да създадат семейство, дори се стига до там, че и да забременеят“, коментира адвокат Бозов.

Той добави, че не знае дали 60 дни са малко или много, но подчерта, че не става ясно на база на какво е определен този срок.

„Не искам да бъда погрешно разбран от хората, абсолютно трябва да има защита на хората, които имат интимни отношения, без да имат фактическо съжителство, защото на практика има много често такива случаи, в които хората не могат да получат такава защита, но трябва да бъде ясно и конкретно упоменато как и защо, какво представлява тази “интимна връзка“. Моят призив към законодателите е да не бързат да правят промени на коляно. Защото по своята същност, това е поредният законопроект на коляно.

Адвокатът подчерта, че Георги Георгиев от Стара Загора няма да понесе по-новите и по-тежки санкции: „Защото нашето наказателно право е хуманно и се прилага най-благоприятния закон за дееца, независимо колко закона са се сменили. Начинът, по който е дефинирано понятието “интимна връзка“, според мен ще създаде огромни проблеми в съдебната практика.