7200 души са се вписали като хазартно зависими

7200 души са се вписали като хазартно зависими

Близо 7200 граждани са подали заявление за вписване в регистъра на хазартно уязвимите лица от средата на декември 2022 г. до момента, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП)

От там посочват, че след двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. НАП поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост.

Регистърът не е публичен, напомнят от приходната агенция. Достъп до него имат ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП и хазартните оператори.

За да спазят изискването да не допускат лица, вписани в регистъра, организаторите на хазартни игри заявяват връзка към него през електронната услуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“, която е активна в е-портала на НАП.

За целта те трябва да подадат заявление за достъп с квалифициран електронен подпис (КЕП), което се потвърждава от служител на НАП.

Всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в хазартни игри и средствата, които изразходва за участие в тях, може да подаде въпросното искане за вписване в регистъра.

Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: [email protected], като в този случай трябва да е подписан с КЕП.

В искането има възможност да се посочи конкретен период, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.

Повече информация за възможностите за вписване или заличаване от регистъра, може да получите в рубриката „Отговорен хазарт“ в сайта на приходната агенция, в YouTube канала на НАП или от Информационния център на телефони: 0700 18 700 и +359 2 9859 6801 на цена, според тарифите на съответния оператор.

В рубриката „Отговорен хазарт“ са публикувани съвети за отговорна игра, както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите.

ТВМЕДИА припомня, че включването в регистъра е вид бариера пред участието в хазарт, на тези хора може да се попречи с технически средства да залагат в онлайн хазартни игри.

Минималният срок, в който нечие име може да фигурира в регистъра, е две години. Всеки може да посочи и конкретен период.

Въпреки че законът забранява, практиката показва, че деца имат достъп до залагания. Особено лесно това става онлайн. С цел превенция, „от НАП съветваме родителите да инсталират софтуерни филтри, които ограничават посещаването на определени уебсайтове и отварянето на определени програми от непълнолетни лица. … За да бъдем максимално полезни на своите клиенти в сайта на приходната администрация, в рубриката „Отговорен хазарт“  са публикувани съвети за отговорна игра, както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите. Надяваме се, че предоставената информация ще помогне на лицата да вземат правилни информирани решения относно хазартната си активност. Също така информация може да се намери и в  в YouTube /Ю туб/ канала на НАП за това какво означава безопасен хазарт, как да се разпознават рисковете от хазарта“, препоръча служителка на НАП – Елван Гюркаш.

Тя допълни, че НАП поддържа актуален списък на интернет страниците, които нямат действащ лиценз. Спрените хазартни платформи заради липсата на лиценз са над 130.  Към момента са регистрирани 16 платформи  за онлайн залози, които могат да развиват дейност в България.  Списъците са публикувани на официалната страница на НАП и се актуализират. „Препоръчително е потребителите, преди да започнат за залагат, да проверят дали платформата има лиценз или не“, каза Елван Гюркаш.