4 август 1693 год.: Един монах създава емблемата на лукса Dom Perignon

4 август 1693 год.: Един монах създава емблемата на лукса Dom Perignon

Мислите за шампанско винаги са свързани с лукс. Красиви жени с едва докосващи телата им елегантни рокли, ръкавици над лакътя и скъпи фамилни бижута. Мъже с излети по раменете им сака, стилни прически и китки с часовници за милиони. Лазурни залези, екзотични гледки, джаз на живо, лежерни разговори за скъпи неща и неразбираемо изкуство…

Зад тази пищна съвременна реалност на признатото за най-изискано питие – пенливото вино, стои един… монах. И името му днес е символ на истински разкош и висока класа, защото е име на едно от най-скъпите и софистицирани шампанизирани вина в света – Dom Perignon.

                                                                                                              Историята зад този абсолютен лукс всъщност е скромна и свързана най-вече с много работа, посветеност и майсторство. Самият Дом Пиер Периньон е роден в региона на Шампан, Франция, през 1638 година като едно от осемте деца в семейство на лозари. По онова време семейната традиция повелява поне едно от многобройните хлапета в една фамилия да се отдаде на религията. Малкият Пиер се оказва това избрано дете, което семейството дава за послушник в местното абатство.

Паралелно с домашните грижи около поддържането на лозята и правенето на вино, бъдещият монах учи и в йезуитски колеж, а след това се подготвя и за високата и уважавана длъжност на абат на манастир. Монашеската му кариера се развива изключително добре, благодарение най-вече на вродената му страст към хубавото вино и познанията му в тази посока. А и католическата църква добре си е давала сметка, че богоизбраната напитка, приемана за кръвта Христова, заслужава най-висока грижа и престиж, който може да донесе и чудесни печалби.

Назначението на Дом Пиер Периньон за ковчежник на абатството на Овилер (близо до района на Еперне, където се произвеждат днес някои от най-висококласните пенливи вина, известни с името шампанско – на областта Шампан) обаче се оказва не само добра инвестиция за католическата църква, но и за световната винена култура. Защото основното задължение на Дом Периньон е именно управлението на избите и менажиране на винопроизводството.

Малки, приказни мехурчета

Това, което днес характеризира доброто пенливо вино, са преди всичко мехурчетата в него. Те трябва да са динамични и устремени към повърхността на напитката, да вървят в стройни и красиви траектории, да не са твърде големи или твърде миниатюрни, за да може едно шампанско да се опише като висококласно.

Балончетата във виното са резултат от естествен процес, произтичащ от по-хладния климат на областта Шампан и краткия период на узряване. В този район гроздето се събира в края на годината. По тази причина няма достатъчно време дрождите в гроздовите обвивки да превърнат захарта в пресования гроздов сок в алкохол, тъй като студените зимни температури твърде рано спират временно процеса на ферментация.

С идването на пролетта и по-топлото време ферментацията отново е в ход, само че този път се случва в бутилката. Затова и отделеният там въглероден диоксид създава балончета.

Истината е, че по времето на Дом Периньон точно тази вторична ферментация на виното от региона се е считала за истински проблем. И неговата лична кауза е била въпросната втора ферментация да бъде избегната, а т.нар. тихо вино от Шампан да остане такова и да не превръща стъклените бутилки в нещо като бомби със закъснител.

Точно това е и първият мит около личността на монаха и именуваната на него престижна марка шампанско Dom Perignon – че именно той е създателят на първото пенливо вино.

Решение на „проблема“ с мехурчетата, който днес всъщност се възприема като изключителна проява на лукс и майсторство в производството на газирани вина, според монаха се крие в малките култури, реколтите, отглеждани в хладни условия, изхвърлянето на гнилото грозде и смесването на различни по сорт и място на растеж видове грозде, преди масата да мине през преса. Периньон настоява още да се следват традиционните вино производствени техники, основаващи се на естествено протичащи процеси.

Така основната заслуга на известния монах не е в „измислянето“ на пенливото вино, нито в изобретяването на корковата тапа, както се твърди в доста източници. Работата му е от решаващо значение за превръщането на пенливото вино в напитка, която не просто се приема извън „грешката“, но и следва специфична методология на производство.

Същинската революция на един монах

Смята се, че шампанското като напитка е било изобретено през 1693 година от самия Дом Периньон, при това някак магично само в една единствена нощ. Това, разбира се, е само легенда, защото, както казахме, целта на монаха е била да извади мехурчетата от виното и така да го „поправи“.

Заслугата на Периньон е в това, че сам развива технологията, чрез която се произвежда бяло вино от червено винено грозде. С това мехурчетата обаче съвсем не са изчезнали. Тъкмо напротив – случва се така, че тази естествена ферментация най-после е осъзната като качество, дефиниращо един друг тип вина, наречени пенливи. 

В този смисъл напълно в сферата на създаване на магия около един продукт е и известният цитат „елате бързо, отпивам звездите!“, приписван на монаха. Самият той никога не е казвал това – изречението е изписана реклама върху шампанско, датираща от 1880 година.

Най-важното обаче е, че неуспехът на монаха да извади мехурчетата от виното на Шампан всъщност е увенчал успеха на една иконична напитка, маркирала стандарта на живот на мнозина. Сред благодарните за този професионален „провал“ на Периньон са велики личности, обожаващи шампанското като мадам Помпадур, Наполеон, Дороти Паркър, Мерилин Монро, кралица Елизабет II  и… агент 007.

И още нещо – тъй като е бил известен със своето умение да смесва различни винени реколти, за да извлече най-доброто от техните вкусове, Периньон е признат майстор на изкуството на т.нар. шампанско кюве. След като осъзнава, че грешката във винопроизводството всъщност може да е ефект, монахът разработва и техники, които са от съществено значение за процеса на правене на шампанското.

Сред тях е и методът за съхранение на гроздето отделно от соковете, които се получават по време на пресоването, за да се запазят нюансите от тъмночервените люспи от самата течност. Така крайният продукт има красив светъл цвят на слама, наподобяваш този на току-що изгрелите звезди. Това също е една от причините призивът „Елате бързо, отпивам звездите!“ да се припише на монаха винопроизводител.

Като принос на Дом Пиер Периньон се смята още и използването на специални коркови тапи за шампанско. Истината е, че преди него бутилките с ферментиращо впоследствие вино са затваряни с нещо като дървен чеп, който не винаги плътно е успявал да пасне на  гърлото.

С идеята, че ще елиминира втората ферментация, Периньон обаче създава специална коркова тапа, наподобяваща гъба. Тя се оказва чудесна и за самите пенливи вина, тъй като благодарение на корка и плътното затваряне мехурчетата се запазват свежи и енергични във виното.

Революция претърпяват и бутилките за шампанизирани вина. Пиер Периньон използва по-дебело стъкло, за да се избегне риска от експлозия на ферментиращото вино, и променя формата им, която днес си остава иконична за марката.