36 години от ужаса Чернобил

36 години от ужаса Чернобил

 

Шествие в памет на хилядите жертви Снимка: архив на БУЛФОТО

36 години се навършват от аварията в АЕЦ „Чернобил“. При тест за безопасност на 26 април 1986 г. се получава експлозия в четвъртия реактор на централата. „Чернобил“ гори 10 дни и изхвърля в атмосферата радиоактивни елементи, които достигат до 17 държави, сред тях и България.

Това остава най-голямата катастрофа в историята на атомната енергетика. На 26 април се отбелязва и Международният ден в памет на жертвите на радиационните аварии и катастрофи.

Над 300 000 души, живеещи в района на катастрофата, са принудени да напуснат домовете си.

По данни на комисията на ООН, изследвала последиците от радиацията, смъртните случаи, свързани директно с катастрофата са 31 – работници в централата и пожарникари. Около 600 000 аварийни работници и държавни служители, които станаха известни като „ликвидатори“, бяха изпратени с малко или никакво защитно оборудване, за да помогнат за почистването на последиците от бедствието. За тях се твърди, че макар да са извън официалната статистика, са се разболяли от слънчевата нелечима болест, или от други ракови заболявания.

Според други данни катастрофата е предизвикала над четвърт милион случаи на различни заболявания. Точният брой на жертвите остава неясен. Няма категорична позиция за дългосрочните последствия от инцидента, но медиците често виждат връзки между онкологични и др. заболявания и радиационното замърсяване.

На 15 декември 2000 година централата в Чернобил беше окончателно затворена. С над 2 млр. евро от световната общност бе изградее нов специален стоманен саркофаг над четвърти реактор, за да се гарантира спирането на изтичане на радиация от него за период от 100 години.

Украйна има 15 ядрени реактора и е вторият най-голям производител на ядрена енергия след Франция.

През ноември 2016 г. над останките от реактора беше издигнат огромен метален купол, струващ 2,1 млрд. евро и платен от международно финансиране, за спиране на бъдещи течове и осигуряване на безопасността на европейците в продължение на поколения.

Украинските власти посочват, че районът може да не е подходящ за хора в продължение на 24 000 години, но мястото привлича повече туристи през последните години и Киев иска да го превърне в обект на световното наследство на ЮНЕСКО.