19 години от трагедията „Кербала“

19 години от трагедията „Кербала“

Днес се навършват се 19 години от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала. При атаката загинаха петима български военни.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е изпратил съболезнователен към близките на загиналите. В него Стоянов изразява уважението и преклонението си пред саможертвата на загиналите, предаде БНР.

Района на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово военнослужещи ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм и ще бъде отслужена панихида.

Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции на 27 и 28 декември ще почетат паметта на своите загинали колеги на панихиди в родните им места.

СНИМКА: БУЛФОТО/архив

През 2003 година България участва в Ирак с военен контингент в рамките на четвъртата фаза на войната, насочена към стабилизиране и възстановяване след свалянето на диктатора Садам Хюсеин.

Като отговорници за район в град Кербала българският контингент е настанен в база „Индия“. През декември 2003 година обаче базата е атакувана. Камион-цистерна пробива загражденията на база „Индия“ и се взривява. Загиват петима военни. Над 20 са ранени.

Роднини на загиналите дълго време критикуват властите в България, че за първата си задгранична мисия за XXI век, българските военни са били изпратени със старо, неподходящо, дори липсващо въоръжение и техника.

Разсекретен преди 8 години доклад отчита слабости по укрепителното съоръжение на базата, слабости в координацията с командването – тогава оглавявано то Полша. Докладът не посочва виновни за атентата.

До края на военното участие в Ирак България губи 13 военни.