10 години от ужаса „Сарафово“ (АРХИВНИ СНИМКИ 18+!)

10 години от ужаса „Сарафово“ (АРХИВНИ СНИМКИ 18+!)

Днес се навършват 10 години от атентата на летище „Сарафово“, който остава един от най-трагичните терористични инциденти, ставали някога на територията на България.

На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

ТВМЕДИА припомня, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата.

При инцидента бяха ранени 38 души. На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

Подсъдими по него са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. Преди това то не успяваше да тръгне на няколко пъти.

Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

СНИМКИ: АРХИВ НА БУЛФОТО