„Сурва“ идва в София

„Сурва“ идва в София

Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на фестивала „Сурва”. На 9 януари от 12:00 ч. в Борисовата градина жителите на столицата ще станат свидетели на 5-часов спектакъл под наслов „Да изгоним злото. Да бъде!”.
Кулминацията на събитието ще бъде дефилето на сурвакари от град Батановци, селата Лесковец, Люлин, Лобош и Банище и първата софийска сурвакарска група „Йорданови  Арт и Приятели” с корени от пернишкото село Селищен дол.
Близо 200 сурвакари ще огласят със звънците си столицата. На сцената на парк- театър „Борисова градина” те ще представят обичая Сурова, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Гастролът на перничани ще започне в 12 часа със спектакъла „Игри с маски” на танцовата формация „Майсторите на танца” с ръководител Красимир Димитров. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН,  ще представи на зрителите обичая „Сурова”. Ще има мечкарница, в която майстори от региона ще покажат нагледно как се правят маските и фотографска изложба със снимки от предишните издания на Международния фестивал на маскарадните игри и отбелязването на Сурва по селата.