Показват над 350 творби на Майстора

Показват над 350 творби на Майстора

Над 350 картини и творби на Владимир Димитров-Майстора от фонда на галерията в Кюстендил ще бъдат включени в предстоящата изложба, посветена на 140-та годишнина на големия ни художник. Откриването и честването на годишнината са насрочени за рождената му дата – 1 февруари, предаде БНР.
В експозицията ще са и около 15 непоказвани произведения на Майстора, чиято реставрация се прави от месеци.
Градската художествена галерията в Кюстендил, чийто патрон е Майстора, притежава над 1350 негови картини, рисунки с туш, молив, цветни моливи, акварел и маслени произведения. 
140-годишнината от рождението му е поводът да бъдат показани една немалка част от тях, отбеляза директорът на галерията Валентин Господинов:“В тази селекция първоначално влязоха към 400 творби, след втората селекция станаха 350. Опитваме се да свием рамката, защото наистина не искаме да преекспонираме галерията, не искаме да я препълним. Искаме да направим една експозиция, която наистина е естетична и наистина ще представи Майстора в добрата му светлина. Да извадим и творби, които никога не са били показвани“.
За честването в галерията е предвиден и класически концерт.
Ще бъде открита изложба и на носителя на националната награда за живопис на името на Майстора за 2020 година – Йордан Кисьов.
Ще бъде обявен и новият носител на Националната награда за живопис за 2021 година на името на Майстора.