Журналисти скочиха на Кошлуков, не го искат в БНТ

Журналисти скочиха на Кошлуков, не го искат в БНТ
Няколко протеста бяха организирани пред БНТ срещу управлението на телевизията от Кошлуков

Журналисти, сред които много бивши кадри на БНТ, призоваха СЕМ да не допуска Емил Кошлуков до изслушване в конкурса за генерален директор на БНТ поради уронване престижа на обществената телевизия, политически зависимости и злоупотреба с власт.

За това съобщава публикация в групата „Да върнем БНТ на обществото“.

Бордът на инициативата, в който влизат Камен Алипиев, Искра Ангелова, д-р Горан Благоев, Марио Гаврилов, Камелия Дончева, Робърт Ковачев и Борояна Пунчева, написа отворено писмо преди фактическото провеждане на конкурса.

В отворено писмо до президента Радев, министъра на културата Атанасов, парламентарната културна комисия и СЕМ, от „Да върнем БНТ на обществото“ пишат, че откакто Кошлуков е директор, БНТ е станало обект на много критики не само в България. (ТВМЕДИА припомня, че протести срещу Емил Кошлуков в качеството си на директор на телевизията е имало няколко пъти пред БНТ. На събитията присъстваха принудени от него да напуснат кадри, бел. ред.).

„Критичните доклади на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа /ОССЕ/, Европейската комисия и Репортери без граници подчертаваха срива на свободата на словото у нас до 112-то място, като посочваха водещата роля на БНТ в този процес“, пишат журналистите.

От борда на „Да върнем БНТ на обществото“ подчертават, че за три години на улицата са се оказали почти всички разпознаваеми журналисти, които са си позволили критики към властта.

„Призоваваме и настояваме СЕМ да не допусне до изслушване Емил Кошлуков заради извършеното от него престъпление: да срине изцяло доверието в обществената медия. Заради непрозрачния и безпринципен начин на управление на телевизията. Заради доказани материални щети на БНТ, нанесени поради негови решения. Заради смущаващи факти около неговия трудов и управленски стаж, които бяха изнесени от Комисията по култура и медии в НС. Заради накърняване на националния интерес поради провежданата от него културна политика. Заради политическите му зависимости, демонстрирани в програмната политика на БНТ, която превърна медията от „обществена“ в „проправителствена“, а днес – в „партийно обвързана“, пише още в отвореното писмо.

Снимки: БУЛФОТО