Зеленски: 9 май е Денят на Европа

Зеленски: 9 май е Денят на Европа

Украинският президент Володимир Зеленски е внесъл законопроект във Върховната Рада, с кото предлага честванията за победата над фашизма да се преместят на 8 май, а на 9 май Украйна ще отбелязва Деня на Европа и подписването на Шуманската декларация.

На 8 май 1945 година Германия обявява капитулацията си и това слага край на Втората световна война (1939 – 1945 година), коментира Зеленски във видеообращение. Това е чистата история, без идеологически нюанси, допълва още той.

Исторически Русия празнува края на Втората световна война не на 8 май, а на 9 май, защото германската армия обявява своята капитулация късно вечерта – 23:01 часа, тоест вече на следващия ден по московско време. Съветското правителство съобщава за края на войната на 9 май.

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен е на посещение в Киев, Украйна. Днес тя ще се срещне с президента Володимир Зеленски. СНИМКА: ЕК

„Никога няма да забравим приноса на украинския народ за победата над нацизма и няма да позволим лъжи, че победата в тази война можеше да се случи без участието на някоя държава или народ. Тогава заедно унищожавахме злото и сега също унищожаваме подобно зло, защото за съжаление то се завърна“, каза още Зеленски в своето обръщение.

Той отбеляза жертвите на Украйна във Втората световна война – повече от 8 млн. украинци губят живота си на фронта, при окупацията и бомбардировките на страната, както и в Холокоста.  Днес агресорът е друг, но целта е същата – робство и унищожение, каза още украинският президент по повод руските военни действия в страната.


„Както през Втората световна война, ние не сме сами срещу злото – ние се борим заедно по същия начин, заедно с целия свободен свят“, допълни още той. „Все още не знаем деня на нашата победа, но знаем, че тя ще бъде празник за цяла Украйна, цяла Европа и целия свободен свят“, заяви още Зеленски и обеща, че страната му ще си върне окупираните територии, а украинците ще се върнат по домовете си.

На 9 май Европа отбелязва своето обединение и от утре Украйна се присъединява към тези чествания, след подписан указ от държавния глава. „От утре ние ще отбелязваме нашето историческо единство – единството на всички европейци, които унищожиха нацизма и ще победят расизма“, заяви Зеленски. Той отчете, че Европа е дала убежище за милиони украински деца и жени, не е поставяла въпроси за избрания път и никога не е наричала Украйна „изкуствено създадено“ или „функционално“ образувание.

 

Честванията на Деня на победата у нас. Снимка: АГЕНЦИЯ БУЛФОТО

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира по време на своя редовен брифинг в Москва, че за много украинци 9 май ще остане „свещен ден“, пише Ройтерс. ТАСС допълва, че от 2015 година на 9 май Украйна отбелязваше Деня на победата наднацизма през Втората световна война. Тогава с решение на Върховната Рада, свързано с декомунизацията на страната, беше отменено честването на Деня на победата над фашизма във Великата отечествена война. Оттогава и Украйна възприема като символ на победата червения мак, както и другите европейски държави.

 

Руският посланик в България Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова се появи на честванията на Деня на победата, който е официален празник в Русия. Денят, в който Нацистка Германия е победена. Снимка: БУЛФОТО

 

Междувременно днес председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, ще посети Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Визитата се провежда по повод 9-ти май – Деня на Европа, а Комисията приветства факта, че оттогава и в Украйна ще се отбелязва този празник.

В хода на срещата ще бъдат обсъдени подкрепата на ЕС за Украйна, както и напредъкът на страната по пътя ѝ към Европейския съюз, както и затягане на санкциите към Руската федерация, предава БНР,