Защо няма самолети над Южния полюс?

Защо няма самолети над Южния полюс?

Пътуването до Южния полюс е голямо предизвикателство. Далече е, студено е и е скъпо. Би било още по-хубаво просто да летите над него по пътя към следващата ваканционна дестинация. Ако погледнете през прозореца на самолета, ще видите вечния лед на Южния полюс: недокоснати пейзажи, нереални долини и остри айсберги, пише profit.bg. Би било вълнуващо да летите над Южния полюс с редовен полет.
Това понякога е възможно на Северния полюс. В момента обаче няма търговски самолети, които прелитат Южния полюс. Защо?

Един въпрос стои на пътя на търговския полет над Южния полюс: колко далеч от летище може да лети един самолет? На всеки тип самолет се дава клас, който определя максималното разстояние, което може да измине от най-близкото летище. При спешни случаи винаги трябва да има достъп до писта за излитане и кацане, към която полетът може да бъде отклонен.

Аварийно кацане на Южния полюс не е възможно

До 1985 г. на всички двумоторни търговски самолети е разрешено да бъдат в радиус от 60 минути от летище. С други думи, трябва да е възможно да се достигнат писта за час полетно време. Тъй като машините стават по-добри, тези числа се увеличават, което означава по-големи радиуси.

Но въпреки че сега все повече и повече маршрути се изпълняват без спирки, Южният полюс е в друга категория в това отношение. Нито един от самолетите не е класифициран в категория, която би им позволила да лети над него. Най-близкото летище просто е твърде далече.

Ще остане ли Южният полюс свободен от самолети?

Ако възникне извънредна ситуация, най-краткият път от Южния полюс ще бъде до Ушуая, Аржентина. А това е на 4000 километра от него. Твърде далече, за да поемете по различен маршрут и да кацнете при спешни случаи.

Дълго време изглеждаше, че тази ситуация няма да се промени. В крайна сметка, Антарктида е най-голямата защитена територия в света. Но Австралия има планове за летище на Антарктида, което да бъде завършено през 2040 г.

Проектът обаче все още не е одобрен. В момента е във фаза на екологичен преглед. Решението трябва да бъде взето тази година, а строителството е планирано да започне през 2023 г.

Ако на Антарктида се построи летище, неговата писта може да се използва при спешни случаи. Според системата от радиуси тогава могат да бъдат възможни и търговски полети, които поне да се доближават до Южния полюс.

Някои самолети летят над Антарктида

Въпреки че никога няма да прелетите над самия Южен полюс при редовен полет, можете да видите Антарктида през прозореца на самолета. Защото няколко пътнически самолета, летящи от Сидни до Йоханесбург или Сантяго, понякога пресичат малка част от Антарктида, в зависимост от посоката на вятъра.