Задържаха момиче с лекарство „Ривотрил“ за епилепсия

Задържаха момиче с лекарство „Ривотрил“ за епилепсия

Момиче с епилепсия е задържано за притежание на наркотици. По думите на близки на младата жена причината за задържането е, че имала в себе си лекарство, което е животоспасяващо за нейното състояние. 

Тя е била проверена от полицаи, които претърсили личните й вещи без позволение. В чантата й открили хапчета против епилепсия. Въпреки медицинския документ, който им представила, полицаите я задържали.

“Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила”, каза още момичето. Става въпрос за популярния медикамент „Ривотрил“, който има генерик у нас под името „Клонарекс“.

Случката се разиграва на 13 януари.

Майката на пострадалата – Павлина Евтимова-Атанасова, обясни, че документът, който полицаите откриват в чантата на дъщеря й, е за друго лекарство. “Тя пие оригинала, а на нея й е изписан заместил, който се предлага на нашия пазар”, уточни майката. Тя допълни още, че дъщеря й носи със себе си както бележка от личния лекар, така и гривна за епилепсия.

От МЗ уточняват, че лекарственият продукт “Ривотрил” е изключен от позитивния лекарствен списък. Заради това той не може да се разпространява на фармацевтичния пазар у нас.

Адвокатът на семейството обаче е категоричен – законът не е нарушен. “Тя е носила документ, който удостоверява лечението й. На бележката пише, че й е предписано лекарството “Клонарекс”. Тези две лекарства с идентични”, обясни той.

Лекарството “Ривотрил”  е закупено от Германия, каза майката на момичето. Тя използвала него, защото “Клонарекс” не влияе добре на лечението й.