VW Aero B или Passat на ток – идва през 2023 година със 700км пробег

VW Aero B или Passat на ток – идва през 2023 година със 700км пробег

Следващият етап от развитието на платформата MEB на VW ще донесе по-голям капацитет на батерията и пробег до 700 км. Ще се започне вероятно с електрическия Passat и новия ID.Buzz.

Докато VW вече работи върху следващото поколение под името Trinity, компанията от Волфсбург продължава да развива платформата MEB, която вече е въведена в производство. Презентация, изнесена на UBS Paris Electric Days от Зилке Багшик, ръководител на отдел продажби и маркетинг за серията ID, показва, че VW в бъдеще ще предлага модулния комплект за електрически автомобили (MEB) с мощност на зареждане над 200 кВт и пробег до 700 км. Както увеличената мощност на зареждане, така и 700-те километра, не са съвсем нови за VW, но досега са споменавани само в контекста на Trinity. Ако погледнете по-отблизо обаче, актуализацията има смисъл и с оглед на днешния MEB.

Изглежда съмнително дали допълнителните киловати и километри всъщност могат да бъдат постигнати с „късото“ междуосие и 12-те модула на батериите, които да бъдат поставени там. От друга страна, много по-вероятно е Багшик да предлага по-конкретен поглед върху другите базови междуосия на MEB. С представянето на VW ID.Buzz беше добавен и следващият MEB вариант, който има междуосие от почти 3 метра (2,988 м). Това отваря място за допълнителни модули на батериите и разчиства пътя към максималния капацитет от 111 кВтч, който VW беше посочил за MEB още в началото.

В момента обаче е под въпрос дали това действително може да бъде постигнато – тъй като дори със 111 кВтч в пода ID.Buzz определено няма да измине 700 WLTP километра поради голямата си челна площ. Така с оглед на пътната карта на VW ID остава само електрическият Passat, който в момента е известен в плановете като „Aero B“. Той оказва по-малко съпротивление на въздушния поток и по всяка вероятност ще разполага с междуосието на ID.Buzz и с капацитет 90 кВтч. Поне това предполага последната студия за електрически Passat – ID.Space Vizzion, която дебютира на автомобилното изложение в Лос Анджелис през 2019 г.

Третата дължина на MEB, за която винаги се говори. ID.Buzz ще се предлага и като дълга версия, която ще бъде актуална предимно за продажби в САЩ. Студията ID. Vizzion, показана на автомобилното изложение в Женева през 2018 г., имаше междуосие 3,10 м и максимален заряд от 111 кВтч на борда – толкова, колкото досега се посочва като максимална конфигурация за MEB.